Όψεις: Shaking the Vote: Αναλύοντας το αποτέλεσμα του εκλογικού σεισμού

Κλείσιμο
αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών - Shaking the Vote

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση Μαΐου και Ιουνίου διαμόρφωσε έναν νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα και εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, τον Ιούλιο του 2019. Η ΝΔ κατήγαγε μια άνετη νίκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέστη μία βαριά ήττα με μεγάλες εσωκομματικές συνέπειες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενίσχυσε την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση, ενώ η άκρα δεξιά στις διάφορες εκφάνσεις της παρουσίαση μία σημαντική αύξηση των ποσοστών της.

Το αποτέλεσμα των διπλών εκλογών συνιστά «σεισμό» για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά δεδομένα, σε μία περίοδο μάλιστα όπου οι βαριές και σύνθετες συνέπειες τόσο της πανδημίας του κορονοϊού όσο και της ενεργειακής κρίσης είχαν αποτυπωθεί πλήρως πάνω στο εκλογικό σώμα. Οι εκτιμήσεις περί φθοράς της απελθούσας κυβέρνησης έμεινε σε θεωρητικό επίπεδο και οι δημοσκοπήσεις πριν την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, παρότι έδειχναν μία ξεκάθαρη υπεροχή και δυναμική της ΝΔ τόσο στο βάθος της τετραετίας όσο και πριν την πρώτη κάλπη, δεν κατάφεραν να καταγράψουν το εύρος της επικράτησης, όπως επίσης και το εύρος της καθίζησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατάφερε να ενισχύσει την κοινοβουλευτική του παρουσία, να αναδυθεί ισχυρότερο σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση του 2019 και να διεκδικήσει τον πολιτικό και κοινωνικό χώρο στον οποίο την τελευταία περίπου δεκαετία κυριάρχησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ερώτημα και για τα δύο κόμματα την επομένη των εκλογών -και στο πλαίσιο της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά- είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να διαμορφώσουν έναν εναλλακτικό πόλο διεκδίκησης της εξουσίας που θα πιέσει παράλληλα με τρόπο εποικοδομητικό την κυβέρνηση ή αν θα εντείνουν με την πολιτική και τις επιλογές τους την κοινωνική και εκλογική αποδυνάμωση του χώρου της αριστεράς/κεντροαριστεράς.

Όσο για την άκρα δεξιά και τις διάφορες εκφάνσεις της, το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει σαφή ενδυνάμωσή της, ξυπνώντας μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, όταν η καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εισερχόταν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ως τρίτη πολιτική δύναμη. Η τάση ενίσχυσης της άκρας δεξιάς ακολουθεί μία ευρύτερη τάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς παρατηρείται σε έναν μεγάλο αριθμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε κάποια κράτη, όπως στην Ιταλία, ασκεί διακυβέρνηση.

Η προετοιμασία των Όψεων Σεπτεμβρίου έρχεται σε μία περίοδο όπου το πολιτικό κλίμα έχει αποφορτιστεί, δίνοντας την ευκαιρία στις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες συγγραφείς να δουν με μεγαλύτερη απόσταση και διεισδυτικότερη ματιά τα κρίσιμα συμπεράσματα των εθνικών εκλογών, να φωτίσουν με διαφορετικό τρόπο τις εκτιμήσεις τους τόσο για το ίδιο το αποτέλεσμα, όσο και για όσα ενδεχομένως θα προκύψουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Πολιτική Cookies