Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα
Η μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής. Η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για τη συζήτηση αυτή, αμφισβητώντας δόγματα και επερωτώντας μονοδρόμους.
Το project Οικονομική Δικαιοσύνη επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να αναλύσει τις τάσεις της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας, να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται αναφορικά με την οικονομική πολιτική και να διαμορφώσει έναν χώρο διαλόγου για την εναλλακτική οικονομική σκέψη.
Το project ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Επικοινωνία: oikonomiki-dikaiosyni@eteron.org
Ποιες είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις αξίες, τις ιδεολογίες, τους θεσμούς, το κράτος; Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία αυτές τις αντιλήψεις; Ποιο είναι το αποτύπωμα των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών στην κοινωνική συνείδηση; Αυτά τα ερωτήματα επιχειρήσε να απαντήσει η ποσοτική έρευνα του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας έρευνα του Eteron κι εντάσσεται στο project Οικονομική Δικαιοσύνη: Ένα Νέο Παράδειγμα.
Πραγματοποιήθηκε σε όλη την τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 από την aboutpeople. Επιστημονικός σύμβουλος της έρευνας ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεράσιμος Μοσχονάς.
Εξαρχής φιλοδοξία μας ήταν η ακριβής (όσο αυτό είναι δυνατό) αποτύπωση των πεποιθήσεων των πολιτών, ώστε να παραχθεί πρωτογενής επιστημονική γνώση η οποία στη συνέχεια θα τροφοδοτήσει όχι μόνο τις επεξεργασίες των ειδικών, αλλά και τον προβληματισμό των πολιτών. Επιδιώκουμε να φωτίσουμε την πραγματικότητα και όχι να επιβεβαιώσουμε την “αλήθεια μας”.
Μια έρευνα 130 μεταβλητών για τις οποίες ρωτήθηκαν 1.659 άτομα (1.220 μέσω διαδικτύου και 429 τηλεφωνικά) είναι αδύνατο να συνοψιστεί σε μερικές γραμμές. Κατά συνέπεια, επιλέξαμε να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα του Eteron το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας, το οποίο εκτείνεται σε 504 σελίδες. Επίσης, στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε τις πλήρεις αναφορές του επιστημονικού συμβούλου της έρευνας Γεράσιμου Μοσχονά, καθώς και του πολιτικού αναλυτή της aboutpeople, Πέτρου Ιωαννίδη.
Σχετικά με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο Γεράσιμος Μοσχονάς επισημαίνει:
«Το κεντρικό αλλά κλασικό εύρημα που ανέδειξε η έρευνα, ότι δηλαδή το αξιακό οικονομικό προφίλ του ελληνικού πληθυσμού είναι μικτό και αντιφατικό, συνοδεύεται από μια νέα τάση: οι state-oriented (ή αντι-φιλελεύθερες) απόψεις και πεποιθήσεις έχουν σημαντικά ενισχυθεί. Με δεδομένο το, για τουλάχιστον 30 χρόνια, μικρό αλλά σταθερό προβάδισμα (όχι κυριαρχία ή ηγεμονία) του οικονομικού φιλελευθερισμού, η ενίσχυση των σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών οικονομικών ιδεών –εφόσον δεν αποδειχτεί συγκυριακή, λόγω της πανδημίας– εξισορροπεί τον συσχετισμό ιδεών και αξιών στην ελληνική κοινωνία.»
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του επιστημονικού συμβούλου της έρευνας Γεράσιμου Μοσχονά.
Θεωρώντας ότι κάθε έρευνα είναι ανοιχτή σε διαφορετικές ερμηνείες, δημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του Eteron τα σχόλια των:
Γιάννη Αλμπάνη, συντονιστή του project για “Οικονομική Δικαιοσύνη | Ένα νέο παράδειγμα”
Σωτηρίας Θεοδωροπούλου, senior researcher στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUI),
Δημήτρη Παπαδημητρίου, καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Manchester και διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και Kevin Featherstone, κατόχου της Έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος στο London School of Economics διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου και
Ξένιας Χρυσοχόου, καθηγήτριας Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στη συνέχεια, θα φιλοξενήσουμε στην ιστοσελίδα του Eteron περισσότερα σχόλια για την έρευνά μας, προκειμένου να ανοίξουμε έναν ευρύ διάλογο που θα καταστήσει πιο πλούσιο τον προβληματισμό μας.
Κατεβάστε ολόκληρη την έρευνα (πίνακες).
Κατεβάστε τα δεδομένα της έρευνας (xlsx).
Κατεβάστε το ένθετο της έρευνας όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών
Δείτε 7 + 2 διαδραστικά γραφήματα από την έρευνα του Eteron για την οικονομία.
Διαβάστε την σύνοψη του πολιτικού αναλυτή της aboutpeople Πέτρου Ιωαννίδη.