Κλείσιμο
ευρωεκλογές

Στο δρόμο για την κάλπη των ευρωεκλογών 2024

07.02.2024

Ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου 2024, το ETERON εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Europe Elects, έναν από τους εγκυρότερους οργανισμούς παρακολούθησης των ερευνών κοινής γνώμης στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στόχος της συνεργασίας είναι η παρακολούθηση των εκλογικών τάσεων στα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ με τρόπο συνεπή και μεθοδικό, η συγκριτική αποτύπωση των τάσεων σε κάθε κράτος-μέλος, η δυναμική των κομμάτων και η εκτίμηση των εδρών μεταξύ των πολιτικών ομάδων στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την περίοδο 2024-2029. 

Η πρόσβαση στα δεδομένα είναι ελεύθερη και η ανανέωση των πινάκων στη βάση των ερευνών που διενεργούνται στα κράτη-μέλη θα είναι συνεχής. 

Η συνεργασία μεταξύ του ETERON Europe και του Elects Εurope θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος Ιουνίου, οπότε και θα υπάρχει συνολική εικόνα για την απόδοση κάθε κόμματος στα κράτη-μέλη της ΕΕ και κάθε πολιτικής ομάδας συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συνεργασία των δύο οργανισμών εντάσσεται στις Όψεις των Ευρωεκλογών 2024, την επιμέλεια των οποίων έχει ο Δημήτρης Ραπίδης.  

Ευρωεκλογές 2024 – Πρόθεση ψήφου

Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν μεταξύ 6-9 Ιουνίου 2024.

Ποια θα ήταν η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν διεξάγονταν εκλογές αύριο;

Προβολή των εδρών για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο 2019-2024 με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις στο ίδιο διάστημα

Διακύμανση της πρόβλεψης ψήφου για την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία 2019-2024 με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις στο ίδιο διάστημα

Μεθοδολογία

Για κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), το Europe Elects συγκεντρώνει στοιχεία δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν σε βάθος 90 ημερών. Για κάθε-κράτος μέλος αξιοποιείται ο εκάστοτε εκλογικός νόμος και λαμβάνονται υπόψη οι έδρες που αναλογούν σε εθνικό επίπεδο. 

Τα κόμματα που ήδη εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελούν τμήμα των πολιτικών τους ομάδων, ενώ τα νέα κόμματα που δεν έχουν ή δεν είχαν εκπροσώπηση σε προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία αξιολογούνται σε βάθος πενταετίας με βάση τις πολιτικές τους θέσεις ώστε να γίνει μια εκτίμηση για την ένταξη και συμμετοχή τους σε κάποια πολιτική ομάδα. Υπάρχουν επίσης οι ευρωβουλευτές που ανήκουν άτυπα στην ομάδα των Non-Inscrits, των «Μη-εγγεγραμμένων», και μπορεί να καλύπτουν ιδεολογικά όλο το πολιτικό φάσμα.

Εκτίμηση Κατανομής Εδρών (27 κράτη-μέλη, 720 έδρες) 

Τον Δεκέμβριο του 2023 υπήρξε για πρώτη φορά στην τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία (2019-2024) ανακατάταξη στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των πρώτων τριών πολιτικών ομάδων. Η ευρωομάδα του Identity and Democracy (ID) βρίσκεται πίσω από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), εξοβελίζοντας το Renew Europe από την τρίτη θέση. 

Στην εκτίμηση κατανομής εδρών για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024, το EPP παραμένει πρώτο, με ένα εύρος 169-185 εδρών. Η πρόβλεψη της εκλογικής δύναμης του S&D κινείται μεταξύ 133-148 εδρών, με το Renew Europe να υποχωρεί και να συγκεντρώνει 75-90 έδρες. Η εκτίμηση για τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) είναι μεταξύ 74-85 εδρών, καταγράφοντας σημαντική άνοδο. Άνοδο επίσης καταγράφουν οι Μη-Εγγεγραμμένοι, που οι εκτιμήσεις τους θέλουν μεταξύ 44-56 εδρών, με τους Πράσινους να υποχωρούν μεταξύ 42-54 εδρών και την Αριστερά να κινείται περίπου στα ίδια επίπεδα, συγκεντρώνοντας 30-40 έδρες. 

 Εκτίμηση Κατανομής Εδρών 2024-2029 (27 κράτη-μέλη, 720 έδρες)

Εκτίμηση Εκλογικής Δύναμης των πολιτικών ομάδων στις δημοσκοπήσεις 

Τρέχουσα σύνθεση ανά πολιτική ομάδα και κράτος-μέλος

Εκπροσώπηση ανά πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ελλάδα

Poll of Polls: Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων στην πρόθεση ψήφου 

!function(){“use strict”;window.addEventListener(“message”,(function(a){if(void 0!==a.data[“datawrapper-height”]){var e=document.querySelectorAll(“iframe”);for(var t in a.data[“datawrapper-height”])for(var r=0;r<e.length;r++)if(e[r].contentWindow===a.source){var i=a.data["datawrapper-height"][t]+"px";e[r].style.height=i}}}))}();

Πολιτική Cookies