Κλείσιμο
αντίσταση στη δικτατορία

Εteron History Pods | 28η Οκτωβρίου

25.10.2022
Tags: podcast

Εteron History Pods | 28η Οκτωβρίου

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου αποτελεί κάθε χρόνο ερέθισμα για την ενεργοποίηση της συλλογικής μνήμης. Ωστόσο, παρά το πλήθος των επετειακών εκδηλώσεων και την αξιοσημείωτη πρόοδο της ιστορικής έρευνας, υπάρχουν ακόμα πτυχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν έχουν καταλάβει στη συλλογική μνήμη τη θέση που τους αντιστοιχεί.

Τα Eteron History Pods φιλοδοξούν να φέρουν πιο κοντά στο ευρύ κοινό δύο από αυτές τις πτυχές.

Σε αυτό το podcast, ο Γιάννης Αλμπάνης συζητάει με τη Ρίκα Μπενβενίστε σχετικά με το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, ένα από τα πλέον αποτρόπαια εγκλήματα στην ελληνική Ιστορία. Από τους 77.000 χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην Ελλάδα τις παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις 10.000 κατάφεραν να επιβιώσουν από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το συγκεκρινένο podcast και τα περιεχόμενά του εδώ.

Apple Podcasts

Google Podcasts


Στο επόμενο podcast, με τίτλο Η Γυναίκα στην Αντίσταση, ο Γιάννης Αλμπάνης συζητάει με την Τασούλα Βερβενιώτη. Η συνεισφορά των γυναικών στον Αγώνα ήταν πολύτιμη, σε ό,τι αφορά τόσο στην τιτάνια προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η κοινωνία, όσο και σε αυτή καθαυτή την ηρωική πάλη ενάντια στους κατακτητές. Ταυτόχρονα, η μαζική συμμετοχή των γυναικών στην Αντίσταση αμφισβήτησε έμπρακτα τους έμφυλους ρόλους της πατριαρχίας. Ωστόσο, η αντιστασιακή δράση των γυναικών δεν έχει στη συλλογική μνήμη τη θέση που της αντιστοιχεί.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το συγκεκρινένο podcast και τα περιεχόμενά του εδώ.

Apple Podcasts

Google Podcasts

Πολιτική Cookies