Κλείσιμο
kings college

Έναρξη συνεργασίας του Eteron με το King’s College

22.05.2024

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή προχωρά σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του δικτύου του στην Ευρώπη και της δυναμικής στήριξης συνεργειών μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας.

Στόχος της συνεργασίας με ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα για το ερευνητικό τους έργο ακαδημαϊκά ιδρύματα στην Μεγάλη Βρετανία είναι η προετοιμασία και εκπόνηση κοινωνικών ερευνών στην Ελλάδα. Η συνεργασία μεταξύ του Eteron και του King’s College στοχεύει ακόμη στην ανάπτυξη στενότερων σχέσεων μεταξύ της ελληνικής και βρετανικής ακαδημαϊκής κοινότητας, ανοίγοντας δρόμους συνεργασίας σε νέα ερευνητικά πεδία.

Στην έρευνα που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα θα συμμετέχει και το ινστιτούτο ΕΝΑ, αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο.

Ο Γιώργος Σαμαράς, επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο King’s College και principal researcher της έρευνας σημειώνει για τη συνεργασία των δύο φορέων ότι “δημιουργούνται νέα ερευνητικά μονοπάτια μεταξύ των δύο πλευρών σε μία ιστορική συγκυρία. Το διεθνές άνοιγμα του Εteron δίνει τη δυνατότητα στο King’s να έρθει πιο κοντά με ελληνικούς φορείς για πρώτη φορά στην ιστορία του και να ερευνήσουν από κοινού ζητήματα κοινής γνώμης και πολιτικής ιδεολογίας”. 

Aπό την πλευρά του ο Χρήστος Παπαγιάννης, διευθυντής του Eteron, υπογραμμίζει ότι “η συνεργασία αποτελεί τομή για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς εκτός από την εγκυρότητα ενός κορυφαίου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κομίζει μια κουλτούρα εξωστρέφειας, συνεργασίας, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών, μεθόδων και ερευνητικών δεδομένων”.  

Ο Νίκος Ερηνάκης, επιστημονικός διευθυντής του ΕΝΑ και επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, τονίζει ότι “βάσει των μεγάλων προκλήσεων της συγχρονίας μας οφείλουμε να στοχεύουμε σε επιστημονικά δημιουργικές και κοινωνικά καρποφόρες συνεργασίες με ορίζοντα την ανάπτυξη και πραγμάτωση καινοτομικών κοινωνικοπολιτικών ιδεών και  πρακτικών – η εν λόγω συνεργασία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτήν την κατεύθυνση.”

Ο Δημήτρης Ραπίδης, συντονιστής της έρευνας εκ μέρους του Eteron, προσθέτει, τέλος, ότι “σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις για την κοινωνική έρευνα, η συνεργασία μεταξύ του Εteron και του King’s College ανοίγει νέα πεδία δράσης και  για τους δύο φορείς κι αποδεικνύει ότι η συνεργασία ανθρώπων με όραμα, όπου κι αν βρίσκονται γεωγραφικά, αποτελεί οδηγό για μεγάλα πρότζεκτ με ευρύ κοινωνικό αποτύπωμα”.

Πολιτική Cookies