Όψεις: Στάσεις και Αντιλήψεις για το Δημογραφικό στην Στερεά Ελλάδα

Κλείσιμο
Εισαγωγικά
02.05.2024

Τι λένε οι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας για το Δημογραφικό ζήτημα

Η έρευνα  «Στάσεις και Αντιλήψεις για το Δημογραφικό στη Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας» που διενήργησε η aboutpeople για το Ινστιτούτο Εteron και το Star Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάζει μια πλήρη εικόνα των αντιλήψεων και των ανησυχιών των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας ως προς το δημογραφικό ζήτημα. Οι ερωτήσεις που έθεσαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου, Παύλος Μπαλτάς και Απόστολος Παπαδόπουλος, ήταν καίριες και φωτίζουν τα πως και τα γιατί του συγκεκριμένου ζητήματος. 

Θα σταθώ σε κάποια ευρήματα, η περαιτέρω ανάλυση των οποίων μπορεί να βοηθήσει και στην εφαρμογή πολιτικών που μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα σε σχέση με το δημογραφικό. 

Οι κάτοικοι της Στερεάς Ελλάδας αισθάνονται ότι η περιοχή τους αντιμετωπίζει έντονα δημογραφικά ζητήματα, καθώς το 84,4% των κατοίκων αναγνωρίζει την ύπαρξή τους. Την ίδια στιγμή, θεωρούν ότι οι κύριες αιτίες του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα είναι η οικονομική κρίση (68,8%) αλλά και η απουσία κράτους πρόνοιας (43,3%). Το κεντρικό κράτος θεωρείται κυρίως υπεύθυνο για το ζήτημα από το 60% των ερωτηθέντων. Παράλληλα, πιστεύουν ότι οι οικονομικοί λόγοι αποτελούν τον κύριο παράγοντα που αποτρέπει τη δημιουργία οικογένειας στην περιοχή τους, καθώς αυτό αναφέρεται από το 75,7% των ερωτώμενων. Η εργασιακή επισφάλεια (40,8%) και ο φόβος για το μέλλον (22,6%) ακολουθούν ιεραρχικά. Σχετικά με την απόκτηση δεύτερου ή τρίτου παιδιού, οι οικονομικοί λόγοι (84,3%) είναι ουσιαστικά η κύρια ανασταλτική δύναμη, με την εργασιακή επισφάλεια (30,9%) και τον φόβο για το μέλλον (20,3%) να ακολουθούν. Όσον αφορά στις συνθήκες που μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία οικογένειας, η αύξηση των μισθών (65%) ξεχωρίζει ως ο πιο σημαντικός παράγοντας, ενώ ακολουθούν οι περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας (46,1%) και η μείωση του κόστους φροντίδας και ανατροφής παιδιού (28%).

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρος ο ρόλος που παίζει η οικονομία της χώρας και φυσικά τα προσωπικά οικονομικά των ανθρώπων στη δημιουργία οικογένειας. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα: η ανάγκη για στήριξη  από το κράτος σε όσους προσπαθούν να κάνουν παιδιά. Διευκολύνσεις, επιδόματα, δομές, πρόνοια για τους νέους γονείς είναι τα ζητούμενα. Και μπορεί στο μυαλό των ερωτώμενων να είναι το κεντρικό κράτος εκείνο που οφείλει και μπορεί να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να κάνουν οικογένεια και να τους στηρίξει, αλλά σημαντικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει και η τοπική αυτοδιοίκηση η οποία με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες μπορεί να βελτιώσει τα πράγματα για εκείνους και εκείνες που θέλουν και προσπαθούν να κάνουν οικογένεια. 

Ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από γενικευμένη ανασφάλεια, άρα η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός με κάθε τρόπο στους νέους ανθρώπους. Βελτιώνοντας ουσιαστικά τις συνθήκες ζωής και εργασίας, θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά και το δημογραφικό ζήτημα. Ένα ζήτημα που οι έρευνες κοινής γνώμης – αλλά και επιστημονικές μελέτες – δείχνουν ότι θα μας απασχολήσει πολύ στο κοντινό μέλλον. 

pdf

3MB

Πολιτική Cookies