Ως Generation Z (Gen Z) ορίζουμε τη γενιά που ακολουθεί χρονικά τους Millenials και στην οποία εντάσσονται όλα τα άτομα που γεννήθηκαν από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και τις αρχές του 2010.
Στόχος μας είναι να αμφισβητήσουμε γενικευτικούς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στα μέλη αυτής της γενιάς, να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά και τις αντιλήψεις τους και να ενδυναμώσουμε τις φωνές τους.
Το project ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Επικοινωνία: gen-z-voice-on@eteron.org
Αλέξανδρος Μινωτάκης
Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό
Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναστασία Βενετή
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Bournemouth (HB)
Σταμάτης Πουλακιδάκος
Επίκουρος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Σκοπός της έρευνας ήταν να καταγράψει αντιλήψεις και συμπεριφορές της γενιάς που γεννήθηκε μεταξύ 1995-2010, της επονομαζόμενης και ως «Gen Ζ». Η έρευνα εστίασε στους εξης τομείς διερεύνησης: (α) καταγραφή και αξιολόγηση των πηγών ενημέρωσης που επιλέγουν οι νέοι και οι νέες της Gen Ζ, (β) αποτύπωση και κατανόηση συμπεριφορικών μοτίβων σχετικά με την χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης ως προς την κατανάλωση ειδήσεων και την πολιτική συμπεριφορά (γ) εξέταση αντιλήψεων και στάσεων γύρω από την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, και (δ) καταγραφή απόψεων και πρακτικών πάνω σε επίκαιρα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople (συλλογή δεδομένων) για το ΕTΕRΟΝ, μεταξύ 10-18 Δεκεμβρίου 2021. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της online συμπλήρωσης δομημένου ερωτηματολογίου σε πανελλαδικό δείγμα 403 ατόμων (16-25 ετών) σε όλη την επικράτεια.
Στα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι η αποτύπωση μιας γενιάς που φαίνεται να ενδιαφέρεται για την πολιτική ζωή, αναπτύσσει εξωδιαδικτυακό ρεπερτόριο δράσης, έχει ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις και προβληματισμό γύρω από την πανδημία. Παράλληλα, είναι μια γενιά που περνά πολλές ώρες στο διαδίκτυο, εκφράζει μια συγκρατημένη εμπιστοσύνη στον ψηφιακό κόσμο, και είναι περισσότερο απομακρυσμένη από τα παραδοσιακά μέσα. Ανάμεσα σε άλλα, διαφαίνεται μια «κριτική» διάθεση απέναντι στο ενημερωτικό περιεχόμενο, η οποία πιθανόν επηρεάζεται από τη δυσπιστία που εκφράζεται έναντι θεμελιωδών θεσμών των σύγχρονων κοινωνιών, μεταξύ αυτών και των ΜΜΕ. Τέλος, παρόλο που οι νέοι και οι νέες της Gen Z έχουν συναίσθηση του καίριου ζητήματος των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης, προκύπτει η άμεση ανάγκη ψηφιακού εγγραμματισμού (digital media literacy).