PROJECT: Youth - Voice On

PROJECT: Youth - Voice On

Κλείσιμο
Project: Youth - Voice On
eBook «Η Νέα Γενιά στο Καλειδοσκόπιο»

eBook «Η Νέα Γενιά στο Καλειδοσκόπιο»

Ολοκληρώνοντας το ερευνητικό πρόγραμμα “Youth – Voice On” το Eteron κυκλοφορεί το δεύτερο e-book για τη νέα γενιά με τίτλο «Η Νέα Γενιά στο Καλειδοσκόπιο: Συλλογικές δράσεις, Συναισθήματα και Εκλογική Συμπεριφορά στην Ελλάδα του 2023», το οποίο διατίθεται σε ελεύθερη πρόσβαση και με επιμέλεια των Κώστα Γούση και Λουκίας Κοτρωνάκη.

Το βιβλίο επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ της νέας γενιάς, καταγράφοντας και αναλύοντας τις συλλογικές δράσεις των νέων, τις τοποθετήσεις τους σε μια σειρά από πολιτικά, αξιακά και ιδεολογικά ζητήματα, καθώς και την εκλογική τους συμπεριφορά.

Ο χειμώνας του 2023 σημαδεύτηκε από το δυστύχημα στα Τέμπη, το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. H μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, με την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών, λειτούργησε ως σοκ που βύθισε την κοινωνία στο πένθος και παράλληλα οδήγησε σε πολυήμερες κινητοποιήσεις πανελλαδικά, τις μεγαλύτερες, ίσως, της τελευταίας δεκαετίας. Η συμμετοχή των νέων σε αυτές τις κινητοποιήσεις αποτέλεσε και την αφετηρία της έρευνας “Η νέα γενιά μετά τα Τέμπη” που παρουσιάζεται στο παρόν βιβλίο, αναδεικνύοντας τις απόψεις, τα κυρίαρχα συναισθήματα, το ιδεολογικό-πολιτικό προφίλ, καθώς και στοιχεία για τη συμμετοχή των νέων, ηλικίας 17 – 34 ετών, στις πολύμορφες κινητοποιήσεις μετά το θανατηφόρο δυστύχημα.

Παράλληλα, το βιβλίο θέτει στο επίκεντρο της προσοχής τις διπλές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και Ιουνίου 2023, οι οποίες αναμφίβολα ανέδειξαν μια σειρά από συνέχειες, ασυνέχειες, παραδοξότητες και αντινομίες σε σχέση με την εκλογική συμπεριφορά των νέων και όχι μόνο. Για το λόγο αυτό, τα ευρήματα της έρευνας για τη συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις του Μαρτίου του 2023 πλαισιώνονται από έναν ευρύτερο διάλογο για την ψήφο των νέων έως και 34ων ετών, παρουσιάζοντας αναλύσεις, εκτιμήσεις, στοιχεία και συγκριτικούς πίνακες.

Το βιβλίο αποτελεί μια ανασκόπηση και συστηματική μελέτη της νέας γενιάς στο έτος που μας πέρασε και παράλληλα ένα zoom out που εντάσσει τα ερευνητικά ευρήματα στη διαχρονική εξέλιξη τάσεων, συλλογικών δράσεων και εκλογικής συμπεριφοράς των νέων, ρίχνοντας φως στις μακρόσυρτες διαδικασίες συγκρότησης πολιτικών ταυτοτήτων. Μέσα απ’ τη ματιά της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης, της εκλογικής κοινωνιολογίας, των σπουδών νεολαίας και της συγκρουσιακής πολιτικής, επιδίωξη του βιβλίου είναι η συμβολή στη χαρτογράφηση των πολιτικών τάσεων που εκδηλώνονται στη γενιά των αλλεπάλληλων κρίσεων.

Στο βιβλίο περιλαμβάνεται συνέντευξη που παραχώρησε στο Eteron ο αμερικάνος κοινωνιολόγος James M. Jasper για τον ρόλο των συναισθημάτων στα κοινωνικά κινήματα, ενώ συμμετέχουν με άρθρα σχολιασμού και ανάλυσης οι: Λουκία Κοτρωνάκη, Παναγιώτης Κουστένης, Μανίνα Κακεπάκη, Κώστας Γούσης, Νίκος Σερντεδάκις, Γιάννης Μπαλαμπανίδης, Λίνα Ζηργάνου-Καζολέα, Μάρω Παντελίδου-Μαλούτα, Μαρία Λούκα και Κώστας Κανελλόπουλος.

Το e-book «Η Νέα Γενιά στο Καλειδοσκόπιο: Συλλογικές δράσεις, Συναισθήματα και Εκλογική Συμπεριφορά στην Ελλάδα του 2023» είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf.

 

Η Νέα Γενιά στο Καλειδοσκόπιο Συλλογικές δράσεις, Συναισθήματα και Εκλογική Συμπεριφορά στην Ελλάδα του 2023

Πολιτική Cookies