PROJECT: Youth Precarity

PROJECT: Youth Precarity

Κλείσιμο
Project: Youth Precarity
  • Σχετικά με το project

    Το Youth Precarity είναι ερευνητικό πρόγραμμα του Eteron που συνεχίζει τη δουλειά του Ινστιτούτου σε ζητήματα νέας γενιάς και επικεντρώνεται στη θεματική της εργασιακής επισφάλειας.

    Θέτουμε στο επίκεντρο ερωτήματα όπως: Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο “επισφάλεια” στην εργασία; Ποιες είναι οι διεθνείς τάσεις και ποια η κατάσταση των νέων ηλικίας 18 – 34 ετών στην ελληνική αγορά εργασίας; Ποιες είναι οι επιδράσεις των εμπειριών εργασιακής επισφάλειας στην ταυτότητα, τις απόψεις και τις προσδοκίες των νέων; Είναι ανίκητη η επισφάλεια;

    Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποσοτική έρευνα, report ανάλυσης των διαθέσιμων στοιχείων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού, τη Vidcast σειρά εκπομπών “On Precarity”, προτάσεις πολιτικής & πρωτοβουλίες δικτύωσης, ευαισθητοποίησης και ανάδειξης συλλογικών αντιστάσεων απέναντι στην επισφάλεια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το πρόγραμμα θα γίνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Θεωρίας και Εμπειρικής Έρευνας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.

  • Ταυτότητα

    Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024. Επικοινωνία: costas.gousis@eteron.org

  • Συντελεστές/τριες

Report: Ιχνηλατώντας την εργασιακή επισφάλεια των νέων στην Ελλάδα

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή δημοσιεύει σήμερα ένα νέο report με τίτλο «Ιχνηλατώντας την εργασιακή επισφάλεια των νέων στην Ελλάδα», το οποίο αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης ποσοτικής του έρευνας με σκοπό να εμπλουτίσει και να πάει ένα βήμα παρακάτω τη συζήτηση που άνοιξε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Youth Precarity». Το νέο report επιδιώκει, αφενός, να τοποθετήσει την επισφάλεια στο συγκεκριμένο συγκείμενο της ελληνικής αγοράς εργασίας και, αφετέρου, να επιχειρήσει την ποσοτική της αποτύπωση, προτείνοντας τρόπους ορισμού και μέτρησης της επισφάλειας. 

To report ετοιμάστηκε για το Eteron από τριμελή ερευνητική ομάδα, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δημήτρη Παρσάνογλου, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Κοινωνιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθυντή του Εργαστηρίου Κοινωνικής Θεωρίας και Εμπειρικής Έρευνας, την Αγγελική Υφαντή, συνεργάτιδα του Εργαστηρίου και  Ερευνήτρια Γ΄ Βαθμίδας στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας της Ακαδημίας Αθηνών και τη Νίκη Κοσμετάτου, υποψήφια διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ. 

Η ανάλυση της τριμελούς ερευνητικής ομάδας βασίζεται στην πλέον περιεκτική και πλούσια διαθέσιμη βάση δεδομένων, την Ελληνική Έρευνα Εργατικού Δυναμικού 2022, η οποία διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Στο report γίνεται μία πρώτη αποτύπωση των βασικών δημογραφικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών των απασχολούμενων, συμβάλλοντας στην χαρτογράφηση της πρόσφατης κατάστασης της απασχόλησης στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τις ενδείξεις επισφάλειας σε νέους και νέες εργαζόμενες, η ερευνητική ομάδα εξετάζει κάποιες βασικές και συμπληρωματικές μεταβλητές που δείχνουν τις διάφορες πτυχές της ανασφαλούς, άτυπης και επισφαλούς απασχόλησης, στη βάση μιας σειράς δεικτών.

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του report, καθηγητής Δ. Παρσάνογλου: «Σε επίπεδο κλάδων απασχόλησης, η επισφάλεια δεν περιορίζεται μόνο σε νέες όψεις της οικονομίας και της εργασίας, όπως οι δημιουργικές βιομηχανίες, οι κλάδοι του γνωσιακού καπιταλισμού και η ανάδυση της οικονομίας των πλατφορμών. Προκύπτει ότι η επισφάλεια απλώνεται σε μεγάλο, αν όχι σε όλο το εύρος οικονομικών δραστηριοτήτων, σύγχρονων και παραδοσιακών».

Το report «Ιχνηλατώντας την εργασιακή επισφάλεια των νέων στην Ελλάδα» είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf

Πολιτική Cookies