Όψεις: Ενέργεια & Πόλεμος

Κλείσιμο
Εισαγωγικά
18.04.2022

Ενέργεια & πόλεμος

Η ενέργεια αποτελεί μια πολύ σοβαρή διάσταση της παγκόσμιας ανθρωπιστικής και γεωπολιτικής κρίσης που ξέσπασε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας (κυρίως από το αέριο) βρέθηκε στο επίκεντρο μιας γιγάντιας διαδικασίας γεωπολιτικού και οικονομικού επανακαθορισμού που πυροδοτήθηκε από τις δραματικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος ανέδειξε την ανάγκη επίσπευσης της ολικής απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τις παθογένειες της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στις Όψεις Απριλίου | Ενέργεια & Πόλεμος, επιχειρούμε να φωτίσουμε την ενεργειακή διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία. Έχοντας συνείδηση ότι το ζήτημα είναι τεράστιο και περίπλοκο, θέσαμε ως στόχο όχι να απαντήσουμε τα ακανθώδη ερωτήματα που προκύπτουν, αλλά να διαμορφώσουμε μια αφετηρία για βαθύτερη έρευνα, καθώς και να ανοίξουμε μια συζήτηση. Το ζήτημα της ενέργειας δεν αφορά μόνο τους ειδικούς, αλλά καθεμία και καθέναν από εμάς.

Τα κείμενα και τα podcast που δημοσιεύουμε σε αυτές τις Όψεις:

Δίνουν τους ορισμούς για τις θεμελιώδεις έννοιες αναφοράς.

Παρέχουν τις αναγκαίες γενικές πληροφορίες για το ενεργειακό ζήτημα και τη σχέση του με τον πόλεμο.

Αξιολογούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται τόσο με τη ρωσική εισβολή όσο και με το ενεργειακό παιχνίδι.

Εξηγούν γιατί η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και απολύτως εφικτή.

Ασκούν κριτική στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και τις μείζονες επιλογές στην ενεργειακή πολιτική, τόσο στο ελληνικό όσο και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πολιτική Cookies