To project Society: In-depth έχει σαν στόχο την ανάλυση των ιδεολογικών και πολιτικών τάσεων της ελληνικής κοινωνίας, φτάνοντας σε μεγαλύτερο βάθος από τις συνήθεις έρευνες κοινής γνώμης.
Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον τρόπο που σκέφτονται οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, καθώς και να διερευνήσουμε τις αλλαγές που έχουν συμβεί σε σχέση με το παρελθόν. Παράλληλα, ανιχνεύουμε τις ιδεολογικές ταυτότητες και τις πολιτικές στάσεις ανά ηλικία και κοινωνική κατηγορία.
Σε βάθος χρόνου το project Society : In depth θα διαμορφώσει χρονοσειρές με βάση τις έρευνές του, οι οποίες θα αποτυπώνουν την ιδεολογική και πολιτική εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας.
Το project ξεκίνησε τον Μάιο του 2023.
Επικοινωνία: yannisalmpanis@eteron.org
Τι αλήθεια πιστεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για τους δύο πολέμους σε Παλαιστίνη και Ουκρανία που συνταράσσουν τον κόσμο μας; Αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε από τις 17 έως τις 20 Οκτωβρίου η aboutpeople για λογαριασμό του Eteron -Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή. Ερωτήθηκαν 3.058 άτομα με τη μέθοδο του Online panel. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα ερωτήματα τέθηκαν στο πλαίσιο του μεγάλου ερευνητικού project του Eteron “Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς”, τα πλήρη ευρήματα του οποίου θα δημοσιοποιηθούν στα μέσα Νοέμβρη.
Παλαιστίνη – Ισραήλ
Στο ερώτημα “Στον πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, εσείς προσωπικά με ποια πλευρά αισθάνεστε πιο κοντά;”, οι απαντήσεις ήταν οι εξής:
Γράφημα 1
Σε όλες τις ηλικιακές και μορφωτικές κατηγορίες τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ομοιομορφία. Θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε μόνο ότι στην ηλιακή κατηγορία 65+ οι τρεις απαντήσεις είναι σχεδόν ισοδύναμες.
Γράφημα 2
Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στις κατηγοριοποιήσεις με βάση την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη. Συγκεκριμένα:
Γράφημα 3
Με βάση τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Γράφημα 4
Παρατηρήσεις
Ουκρανία – Ρωσία
Στο ερώτημα “Στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εσείς προσωπικά με ποια πλευρά αισθάνεστε πιο κοντά;”, οι απαντήσεις ήταν οι εξής:
Γράφημα 5
Τα γενικά αποτελέσματα δεν έχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανά ηλικιακή κατηγορία, με εξαίρεση την ηλικιακή κατηγορία 17-24 όπου η απάντηση “με την πλευρά της Ουκρανίας” υπερτερεί του “με καμία από τις δύο” (42,2% έναντι 34,2%). Δεν έχουμε επίσης σοβαρή διαφοροποίηση στις μορφωτικές και γεωγραφικές κατηγορίες.
Γράφημα 6
Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται στις κατηγοριοποιήσεις με βάση την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιούνη. Συγκεκριμένα:
Γράφημα 7
Με βάση τον ιδεολογικό αυτοπροσδιορισμό τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Γράφημα 8
Παρατηρήσεις
Γενικές παρατηρήσεις