Πρόσφυγες:
Πρόσφυγες είναι τα άτομα που, εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης για λόγους φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ορισμένη κοινωνική ομάδα ή λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων, βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους και δεν μπορούν ή, λόγω του φόβου αυτού, δεν επιθυμούν να επιστρέψουν σε αυτήν.
(Σύμβαση της Γενεύης, 1951)
Πρόσφυγες θεωρούνται επίσης όσοι τρέπονται σε φυγή λόγω συγκρούσεων ή γενικευμένης βίας.
Δείτε σχετικά:
«Αιτούντες διεθνή προστασία» ή «αιτούντες άσυλο»:
Aιτών άσυλο είναι ένας γενικός όρος για κάθε άτομο που ζητά σε μια άλλη χώρα προστασία από συρράξεις, διωγμούς ή παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε ορισμένες χώρες χρησιμοποιείται ως νομικός όρος για να περιγράψει τους ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτημα παροχής ασύλου ή άλλου καθεστώτος διεθνούς προστασίας, αλλά η απόφαση για το αίτημά τους ακόμη εκκρεμεί.
Δεν αναγνωρίζεται απαραίτητα κάθε αιτών άσυλο ως πρόσφυγας, αλλά για να αναγνωριστεί κάποιος ως πρόσφυγας πρέπει να έχει υπάρξει πρώτα αιτών άσυλο. Ένας αιτών άσυλο δεν μπορεί να σταλεί πίσω στη χώρα καταγωγής του έως ότου το αίτημά του για άσυλο εξεταστεί μέσα από μια δίκαιη διαδικασία, ενώ η μεταχείρισή του σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ακολουθεί κάποια ελάχιστα εχέγγυα.
Δείτε σχετικά:
Εσωτερικά εκτοπισμένοι:
Εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Όπως και οι πρόσφυγες, οι εσωτερικά εκτοπισμένοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας συγκρούσεων ή διώξεων.
Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά:
Οι πρόσφυγες, για να αναζητήσουν ασφάλεια, φεύγουν από τη χώρα όπου ζουν και περνούν διεθνή σύνορα. Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι παραμένουν εντός των συνόρων της χώρας καταγωγής τους.
Δείτε σχετικά:
Ανιθαγενής είναι ο άνθρωπος που δεν έχει την ιθαγένεια κανενός κράτους σύμφωνα με τη νομοθεσία του, είτε επειδή δεν είχε ποτέ ιθαγένεια, είτε επειδή την απώλεσε χωρίς να αποκτήσει κάποια νέα.
Αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το νομικό κενό, στερούμενοι της πρόσβασης σε εθνικά ή διεθνή πλαίσια προστασίας ή στερούμενοι κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην υγεία ή το δικαίωμα στην παιδεία. Διεθνείς συμβάσεις για την ανιθαγένεια υιοθετήθηκαν το 1954 (Σύμβαση για το Καθεστώς των Ανιθαγενών) και το 1961 (Σύμβαση για την Εξάλειψη της Ανιθαγένειας).
Δείτε σχετικά:
UNHCR: Προστατεύοντας τους Ανιθαγενείς [pdf]
View this post on Instagram
Ασυνόδευτα παιδιά:
Τα παιδιά, δηλαδή άτομα κάτω των 18 ετών, που έχουν χωριστεί και από τους δύο γονείς ή άλλους συγγενείς τους, και δεν συνοδεύονται από κάποιο ενήλικα υπεύθυνο για τη φροντίδα τους σύμφωνα με τον νόμο ή την πρακτική.
Δείτε σχετικά: