PROJECT: Gen Z | Voice On

PROJECT: Gen Z | Voice On

Κλείσιμο
Project: Gen Z | Voice On

Δύο workshops για την Generation Z

10.05.2022
Tags: Gen Z

Τον Απρίλιο του 2022, το Eteron παρουσίασε την έρευνα Gen Z | Voice On. Η έρευνα όμως δεν σταματάει εδώ. Με αφορμή ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, τραγούδια αλλά και μεγάλα πολιτικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας, τα workshops του Eteron θέλουμε να αποτελέσουν μία ευκαιρία για την Gen Z να συζητήσει (ή ακόμα και να αμφισβητήσει) τα αποτελέσματα της έρευνας και να καταθέσει τις δικές της ανησυχίες, που συχνά απουσιάζουν από τη δημόσια συζήτηση ή παραβλέπονται στον ακαδημαϊκό διάλογο.

Αν είσαι έως 25 ετών, δες παρακάτω το πρόγραμμα των workshop του Μαΐου που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Αθήνα) και δήλωσε συμμετοχή.

Τα συμμετέχοντα άτομα θα λάβουν πιστοποιητικά παρακολούθησης.

Δες παρακάτω το πρόγραμμα των workshops.


Γυναικοκτονίες: Θεσμικές, ακτιβιστικές και μιντιακές όψεις | Κυριακή 15/5, 16:00 – 19:00

Το Ινστιτούτο Έτερον, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία (femicide.gr), διοργανώνει στις 15/5/2022 εργαστήριο με θέμα την έμφυλη βία και πιο ειδικά, τις γυναικοκτονίες, αναδεικνύοντας διάφορες πτυχές του φαινομένου.

Ανάμεσα στις θεματικές που θα συζητηθούν είναι η γενεαλογία του όρου γυναικοκτονία, αλλά και ζητήματα σχετικά με την ορατότητα και τη συμπερίληψή του στον θεσμικό και νομικό λόγο. Ακόμη, θα εξετάσουμε το ζήτημα του ρόλου των εγχώριων και διεθνών φεμινιστικών κινημάτων καθώς και αυτόν των μιντιακών αναπαραστάσεων.

Ποιες μετατοπίσεις παρατηρούνται, ποιοι προβληματισμοί δημιουργούνται και σε ποιες προκλήσεις καλούμαστε να απαντήσουμε μετά από μία χρονιά που οι λέξεις MeToo και γυναικοκτονία ήταν σχεδόν μόνιμα στο καθημερινό μας λεξιλόγιο; Ποιος είναι ο ρόλος των social media και του hashtag ακτιβισμού σε όλα τα παραπάνω; Σκοπεύουμε σε μία ουσιαστική παραγωγική συζήτηση με βάσει τα παραπάνω ερωτήματα, που θα διευρύνει τα αναλυτικά εργαλεία των συμμετεχόντων αναφορικά με ζητήματα έμφυλης βίας και δολοφονιών με έμφυλο κίνητρο.

Θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις και συζητήσεις με τις ερευνήτριες της ελληνικής ομάδας του παρατηρητηρίου: Αναστασία Γκόνη – Καραμπότσου, δικηγόρο με ειδίκευση σε ζητήματα φύλου και έμφυλης βίας, Στέλλα Καψαμπέλη, πολιτική επιστημόνισσα με ειδίκευση στην ανάλυση μιντιακού λόγου και έμφυλων ζητημάτων, και Πένυ Πασπάλη, υποψήφια διδακτόρισσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Σπουδών Φύλου.

Σημειώνουμε και παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη σας ότι το περιεχόμενο των παρουσιάσεων και της συζήτησης θα αφορά σε περιστατικά δολοφονιών με σεξιστικό κίνητρο και σε ζητήματα έμφυλης βίας ευρύτερα. Θα υπάρχουν πιθανές αναφορές σε ζητήματα ενδοοικογενειακής/ενδοσυντροφικής βίας, βιασμού, grooming και αμβλώσεων.

Κάνε εγγραφή εδώ.

Gen Z, media και πολιτική συμμετοχή | Κυριακή 29/5, 16:00 – 19:00

Θέλουμε να ακούσουμε πώς αισθάνεσαι για τα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα social media, τους influencers που ακολουθείς. Πώς σκέφτεσαι γύρω από πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και αν νιώθεις άνετα να μιλήσεις για αυτά στους δικούς σου λογαριασμούς στα social media.

Θέλουμε, επίσης, να συζητήσουμε για τα fake news, το άγχος που επιφέρει ο καθημερινός καταιγισμός πληροφορίας αλλά και το πώς εικόνες και video στα social media μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες κοινωνικές αλλαγές ακόμα και σε κοινωνίες που αυταρχικά καθεστώτα ελέγχουν στενά την ενημέρωση.

Θα μιλήσουμε, μεταξύ άλλων, για το Black Lives Matter, τα stand up comedy του Bo Burnham, την πανδημία και τις κινητοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή σε όλο τον κόσμο.
Στο πλαίσιο του workshop θα παρουσιαστούν και ορισμένα ευρήματα και γραφήματα της έρευνας Gen Z | Voice On.

Ο συντονισμός του workshop θα πραγματοποιηθεί από τον Αλέξανδρο Μινωτάκη, υποψήφιο διδάκτορα στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ και συμμετέχοντα στην έρευνα του Eteron για τη νέα γενιά, ώστε να διερευνήσουμε τα παραπάνω ζητήματα μαζί.

Κάνε εγγραφή εδώ.

 

Πολιτική Cookies