Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα
Η μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής. Η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για τη συζήτηση αυτή, αμφισβητώντας δόγματα και επερωτώντας μονοδρόμους.
Το project Οικονομική Δικαιοσύνη επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να αναλύσει τις τάσεις της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας, να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται αναφορικά με την οικονομική πολιτική και να διαμορφώσει έναν χώρο διαλόγου για την εναλλακτική οικονομική σκέψη.
Το project ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Επικοινωνία: oikonomiki-dikaiosyni@eteron.org
King’s College London
Ερευνητική Συνεργασία
Συνεχίζοντας και εμβαθύνοντας τη μεταξύ τους ερευνητική συνεργασία, το Policy Institute του King’s College London και το ETERON – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή ανακοινώνουν μια νέα κοινή πρωτοβουλία με αντικείμενο την εμβάθυνση της γνώσης γύρω από τη σύνδεση της βιομηχανικής πολιτικής με τη δίκαιη φορολόγηση.
Με αφορμή τις εκθέσεις των Μάριο Ντράγκι και Ενρίκο Λέττα – που τονίζουν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά της μέσω μιας ανανεωμένης βιομηχανικής πολιτικής- καθώς και τη νέα στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου με τίτλο “Invest 2035”, αναδύονται μια σειρά από κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Τίθενται ερωτήματα για το πώς θα διαμορφωθεί ένα δίκαιο μέλλον για την Ευρώπη, από πού θα προέλθουν οι πόροι για αυτές τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες και ποιες θα είναι οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη νέα μας συνεργασία με τίτλο “Αναμορφώνοντας τη βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης μέσω της δίκαιης φορολογίας και της καινοτομίας”. Το ερευνητικό αυτό έργο αποσκοπεί στην εμβάθυνση της θεωρητικής κατανόησης της βιομηχανικής πολιτικής και της δίκαιης φορολόγησης. Πέρα από τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα, το εγχείρημα στοχεύει να εμπλουτίσει τον δημόσιο διάλογο παρέχοντας ένα “εργαλειοθήκη” αποτελεσματικής βιομηχανικής πολιτικής, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες και θα διασφαλίζει ότι κανείς δεν μένει πίσω.
Ο Δρ Γεώργιος Σαμαράς, Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής στο Policy Institute και κύριος ερευνητής του ερευνητικού έργου, σχολίασε ότι η πρωτοβουλία προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία σε ερευνητές από διάφορους κλάδους να συμβάλουν σε υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Παπαγιάννης, Διευθυντής του ETERON, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης συνολικά. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές και απαιτούν περισσότερη συνεργασία από ποτέ. Τα πανεπιστήμια και οι ερευνητικοί οργανισμοί που επικεντρώνονται στη δημόσια πολιτική έχουν την ευθύνη να ξεκινούν αυτές τις συνέργειες και να εμπλουτίζουν τον δημόσιο διάλογο με ρεαλιστικές, φιλόδοξες και δίκαιες λύσεις».
Καθώς η συνεργασία αυτή εμβαθύνεται, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ θα συμμετάσχει ξανά παρέχοντας την επιστημονική στήριξή του. Ταυτόχρονα, οι εμπλεκόμενοι φορείς απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε κάθε οργανισμό που επιθυμεί να συμβάλει στο έργο, είτε οικονομικά είτε ερευνητικά.