Η ανθρωπογενής κλιματική κρίση είναι πραγματικότητα. Οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι μεγάλες πλημμύρες, οι τεράστιες πυρκαγιές είναι απλά τα πιο εμφανή σημάδια των αλλαγών που ήδη βρίσκονται εν εξελίξει. Την ίδια στιγμή έχουν αποφασιστεί σημαντικές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν αυτήν τη δεκαετία ώστε η χώρα να ανταποκριθεί με τρόπο που να αναλογεί στο μέγεθος αυτής της απειλής, με έναν κοινωνικά δίκαιο τρόπο.
Η σημασία των επερχόμενων εκλογών μπροστά σε αυτήν την τεράστια πρόκληση είναι αδιαμφισβήτητη.
Έχει αντιφάσεις ο πολιτικός λόγος για το κλίμα; Ποια είναι τα βασικά διακυβεύματα της επόμενης 4ετίας; Με ποια κριτήρια πρέπει να αξιολογήσει κανείς/καμιά τα πολιτικά κόμματα; Τι λέγεται τελικά για το κλίμα την προεκλογική περίοδο;
Απαντάμε σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα μέσα από άρθρα και τοποθετήσεις ειδικών και οργανώσεων και διαμορφώνουμε ένα ψηφιακό εργαλείο που καταγράφει σε ζωντανό χρόνο όλες τις προεκλογικές δηλώσεις για το κλίμα!
Το project ξεκίνησε τον Μάιο του 2023.
Επικοινωνία: a.kafetzis@eteron.org
Αναγνωρίζοντας πως οι βουλευτικές εκλογές του 2023 θα επηρεάσουν καταλυτικά την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις που θέτει η κλιματική κρίση, αποφασίσαμε στο Eteron να ασχοληθούμε με το ζήτημα, μέσα από το πρότζεκτ “Κλιματική κρίση και εκλογές”. Για 50 ημέρες καταγράψαμε το δυνατόν πιο ενδελεχώς όλες τις δηλώσεις για την κλιματική κρίση υποψηφίων και στελεχών των 6 κομμάτων, που ήταν στη Βουλή κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Aπό τις 23/04/23 μέχρι τις 13/06/23, καταγράφηκαν 450 δηλώσεις υποψηφίων και κομματικών στελεχών και από τα 6 κόμματα. Οι περισσότερες δηλώσεις ήταν για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (139) και για την ενεργειακή φτώχεια (118), ενώ ακολουθεί η προστασία του περιβάλλοντος (80), οι εξορύξεις υδρογονανθράκων (51), η απολιγνιτοποίηση (45), η εξοικονόμηση (42), το ορυκτό αέριο (35), ενεργειακές κοινότητες (31) και η ηλεκτροκίνηση/ΜΜΜ (29).
Παρότι, η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν είναι μια πλήρης καταγραφή του πολιτικού λόγου για το κλίμα και το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή κρίσιμων συμπερασμάτων, τόσο για την ποσότητα όσο και την ποιότητά του.
Απασχόλησε η κλιματική κρίση τους υποψηφίους κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο; Ο πολιτικός λόγος κάλυψε ισομερώς όλες τις σημαντικές πτυχές του ζητήματος ή όχι; Ποιες πολιτικές προτάσεις είναι πιο επεξεργασμένες και ποιες όχι; Έχει γεωγραφικά χαρακτηριστικά ο πολιτικός λόγος για το κλίμα και το περιβάλλον και ποια είναι αυτά;
Τελικά, ο πολιτικός λόγος για την κλιματική κρίση ενισχύει την επιταγή για δημοκρατικές διαδικασίες που θα βασίζονται στη διαφάνεια, σε τεκμηριωμένες απόψεις και προτάσεις, επομένως στη δυνατότητα που δίνει στην κοινωνία να πάρει το δυνατόν πιο καλά πληροφορημένη, σημαντικές αποφάσεις;
Σε μια προσπάθεια να ξετυλίξει αυτό το αρκετά πολύπλοκο κουβάρι, η παρούσα ανάλυση καταλήγει σε μια σειρά από αρχικά, αλλά βασικά συμπεράσματα: