Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα
Η μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής. Η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για τη συζήτηση αυτή, αμφισβητώντας δόγματα και επερωτώντας μονοδρόμους.
Το project Οικονομική Δικαιοσύνη επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να αναλύσει τις τάσεις της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας, να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται αναφορικά με την οικονομική πολιτική και να διαμορφώσει έναν χώρο διαλόγου για την εναλλακτική οικονομική σκέψη.
Το project ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Επικοινωνία: oikonomiki-dikaiosyni@eteron.org
Κάντε ένα πείραμα, πατήστε στo google: “ελληνική βιομηχανική πολιτική” ή “βιομηχανική πολιτική”, σκέτο. Δεν θα βρείτε ελληνόγλωσσες απαντήσεις, πέρα από μια σχετική παρουσίαση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ένα power point από το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου και μια μικρή αρθρογραφία. Αν ψάξετε καλύτερα θα βρείτε τη σχετική σελίδα της Γραμματείας Βιομηχανίας, της οποίας αποστολή είναι:
“η ανασυγκρότηση, η ανάπτυξη και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας στους τομείς της μεταποίησης και των συναφών προς αυτή υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία ενός απλού και φιλικού κανονιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στήριξη των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικής τους θέσης στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, την αύξηση της απασχόλησης, καθώς και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος”
Στην ίδια σελίδα, η ενότητα «στρατηγικό σχέδιο για τo 2014-2020» είναι κενή, ενώ δεν υπάρχει σχέδιο από το 2020 και μετά, τουλάχιστον δημοσιευμένο. Στην γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης, υπάγεται το τμήμα βιομηχανικής πολιτικής και διεθνών και διεθνών βιομηχανικών σχέσεων το οποίο «έχει την ευθύνη παρακολούθησης της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις με στόχο την τεκμηριωμένη συνδιαμόρφωση των αντίστοιχων αξόνων της εθνικής πολιτικής»
Πως γίνεται αυτό που συζητούν όλοι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και τον κόσμο να υπάρχει στα ψιλά γράμματα μιας ξεχασμένης σελίδας του υπουργείου ανάπτυξης και μονάχα τους τελευταίους μήνες να γίνεται λόγος στην ελληνική αρθρογραφία; Γιατί μας αφορά η βιομηχανική πολιτική και γιατί επείγει μια εθνική στρατηγική;