Το Gender Divide είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Eteron σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου. Το πρόγραμμα στοχεύει στη διεύρυνση και εμβάθυνση του έργου του Ινστιτούτου σε έμφυλα ζητήματα, επιχειρώντας να καταγράψει, να μελετήσει και να αναλύσει προσλήψεις, αντιλήψεις και στερεότυπα του κοινωνικού σώματος.
Το ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ποσοτική έρευνα, κείμενα ανάλυσης και ανάδειξης των αποτελεσμάτων της έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προτάσεις πολιτικής και πρωτοβουλίες δικτύωσης.Στο πρόγραμμα συμμετέχει το ινστιτούτο ΕΝΑ, αναλαμβάνοντας συμβουλευτικό ρόλο.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024.
Επικοινωνία: d.rapidis@eteron.org
Eteron
Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή
Αναστασία Βενετή
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Bournemouth (HB)
Γεώργιος Σαμαράς
Δρ., Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Πολιτικής
King’s College London
Δημήτρης Ραπίδης
Υπεύθυνος Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και Πολιτικός Ερευνητής ΕΤΕΡΟΝ
Χρήστος Παπαγιάννης
Διευθυντής Eteron
Tο Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Κing’s College του Λονδίνου για το project Gender Divide, ανέθεσε στην aboutpeople τη διενέργεια μιας μεγάλης έρευνας με έμφαση στα έμφυλα ζητήματα.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε βασικά ζητήματα όπως η γυναικοκτονία, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία, αλλά και στην πρόσληψη κεντρικών εννοιών, όπως η πατριαρχία και ο φεμινισμός.
Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική πρωτοβουλία μεταξύ των δύο οργανισμών, προσφέροντας και τη δυνατότητα συγκριτικής ανάλυσης της αντίστοιχης έρευνας του King’s College στη Μεγάλη Βρετανία, αναδεικνύοντας τη σημασία διεπιστημονικών και διακρατικών συνεργασιών στην Ευρώπη σε ζητήματα που επηρεάζουν ένα σύνολο κοινωνικών συμπεριφορών και αντιλήψεων για τη σχέση των φύλων, τις έμφυλες δυναμικές, την πολιτική, την ιδεολογία.
Μερικές από τις έννοιες που επιχειρούμε να αναδείξουμε πώς τις αντιλαμβάνεται η κοινωνία αφορούν την πατριαρχία ή το φεμινισμό, ενώ φέρνουμε στο επίκεντρο ζητήματα όπως η εξωτερική εμφάνιση, η σωματική κακοποίηση, η μοναξιά, η θέση της γυναίκας στην εργασία και την επιχειρηματικότητα.
Η πανελλαδική έρευνα για το project Gender Divide διενεργήθηκε σε δείγμα 2.074 πολιτών μεταξύ 4-6 Ιουνίου 2024.