PROJECT: Rapture

PROJECT: Rapture

Κλείσιμο
Project: Rapture
  • Σχετικά με το project

    Οι ρίζες της ραπ και της χιπ χοπ κουλτούρας εντοπίζονται στα μέσα της δεκαετίας του 70 στις γειτονιές του Μπρονξ και του Χαρλεμ. Γεννιέται στους κόλπους της αφροαμερικάνικης κοινότητας με ισχυρά πολιτικά νοήματα και βιωματικό τόνο. Στην Ελλάδα, η ραπ εμφανίζεται την δεκαετία του ‘80, έχει χαρακτηριστικά ρεύματος υπο-κουλτούρας, έχει συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας, συγκεκριμένη μορφολογία και πολιτισμικές αναφορές.
    Με την πάροδο των χρόνων η ραπ σκηνή άλλαξε αρκετά, χωρίς ωστόσο, να απομακρύνεται εντελώς από τα αρχικά της περιεχόμενα. Την τελευταίο δεκαετία αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά είδη ειδικά στη νέα γενιά και συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος.
    Η παρούσα έρευνα, μακριά από λογικές δαιμονοποίησης ή εξιδανίκευσης, επιδιώκει μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική καταγραφή και κατανόηση της δυναμικής της ραπ μουσικής στη gen z και της επίδρασης που ασκεί στην πολιτικοποίηση της, στη συγκρότηση της ταυτότητας, στη διαμόρφωση θέσεων και αναπαραστάσεων.

  • Ταυτότητα

    Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2025.

    Project Coordinator έιναι η Μαρία Λούκα. maria.louka@eteron.org

  • Συντελεστές/τριες

[Report] GenZ & Rap: Μια σχέση αυθεντική όσο και αντιφατική

19.06.2025

Η ραπ αποτελεί την τελευταία δεκαετία το πιο δημοφιλές μουσικό είδος, το οποίο σταθερά αυξάνει το κοινό του κάθε χρόνο, όπου για παράδειγμα το ¼ όλων των ακροάσεων στη δημοφιλή πλατφόρμα Spotify οφείλεται μόνο σε ραπ καλλιτέχνες .

Η ιστορία της ραπ και της χιπ χοπ κουλτούρας ευρύτερα, είναι μεγάλη, πέρασε τα 50 δηλαδή. Η ραπ “ξεκινάει” ( κατά κοινή ομολογία) το 1974 στις γειτονιές του Μπρονξ, από τον Τζαμαϊκανό djKoolHerc. Λίγο νωρίτερα από το 1974, εμφανίζεται στο Χάρλεμ η κολεκτίβα ποιητών/ριων TheLastPoets, όπου απήγγειλαν ποίηση spokenword η οποία συνοδευόταν από μουσική. Σε ένα πρώτο επίπεδο νοήματος, οι LastPoets επηρέασαν αρκετά τις πρώτες γενιές ράπερ, κυρίως λόγω της έντονης αφροκεντρικής αναφοράς, της ( τότε) νωπής μνήμης από τα κινήματα για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι πρώτες γενιές των ράπερ δηλαδή και της χιπ χοπ κουλτούρας, είχαν αρκετά έντονα πολιτικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά. 

Μέσα στις δεκαετίες η ραπ και η χιπ χοπ κουλτούρα επηρεάστηκαν αρκετά, από το ολοένα και μεταβαλλόμενο κοινωνικό τοπίο ( τις οικονομικές και κοινωνικές μεταλλάξεις) την είσοδο των μεγάλων δισκογραφικών και εταιρειών και την σταδιακή εξαγορά τους και την τεχνολογική πρόοδο γύρω από την παραγωγή μουσικής ( το sampling, το beatmaking, τις “πειραγμένες” φωνές). Η ραπ άλλαξε αρκετά, η μορφή της έχει πλέον αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά, ωστόσο ταυτόχρονα, ως ένα βαθμό παραμένει και αρκετά κοντά στα αρχικά της περιεχόμενα.

Στην Ελλάδα, η ραπ εμφανίζεται την δεκαετία του ‘80, με διάφορους τρόπους, με πειρατικές και μη ραδιοφωνικές εκπομπές, με bootleg αντίτυπα από κυκλοφορίες του εξωτερικού, με την κουλτούρα του graffiti ( ενός εκ των 4 στοιχείων του χιπ χοπ, δομικού συστατικού δηλαδή), τα φαρδιά κλπ. Εμφανίζεται λοιπόν μέσα στη δεκαετία του ‘80 και στην αρχή αφορά λίγο κόσμο, έχει χαρακτηριστικά ρεύματος υπο-κουλτούρας, έχει συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας, έχει συγκεκριμένη μορφολογία, έχει συγκεκριμένες πολιτισμικές αναφορές. Το ταξίδι που διένυσε η ραπ από τότε μέχρι τώρα είναι αρκετά μεγάλο και σίγουρα δεν φτάνει ο χώρος για να αναλυθεί εδώ με πολλές πληροφορίες. 

Η ένταση του ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι αξιοσημείωτο. Την τελευταία δεκαετία, ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, κυρίως τα πιο νεαρά σε ηλικίες, φαίνεται να αγκαλιάζουν τη ραπ και λόγω αυτή της δημοτικότητας, έχει αυξηθεί και ιδιαίτερα το ενδιαφέρον σε επίπεδο δημοσίου λόγου.  Η ραπ με τα διάφορα παρακλάδια της ( την trap, την conscious, την fem, την drill) φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, σε σχέση κυρίως με την επίδραση της, το περιεχόμενο των στίχων και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την καθημερινότητα, την πολιτική, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων και φαινομένων, όπως το φύλο, την σεξουαλικότητα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το ζήτημα της παραβατικότητας ή της οπαδικής συμπεριφοράς.

Διαβάστε ολόκληρο το Report εδώ σε μορφή pdf

Πολιτική Cookies