hi.eteron.org

Κλείσιμο

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που παράγει γνώση, συμβάλει στην ενδυνάμωση των πολιτών και προάγει τις συνεργασίες.

 

Επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τις ιδέες και τα επιχειρήματα, τα άτομα και τους οργανισμούς, για μία κοινωνία που θα βάζει τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Για έναν κόσμο που η ευτυχία και η ευημερία όλων θα έχουν την ίδια αξία.

Έρευνα

 

Παράγουμε γνώση με αξιόπιστες έρευνες, αναλύσεις, αρθρογραφία και δημόσιες εκδηλώσεις.

Τεκμηριώνουμε επιχειρήματα, ρωτάμε τα αυτονόητα και εμπιστευόμαστε το ερευνητικό δυναμικό. Προωθούμε προτάσεις πολιτικής, με άξονα τη δικαιοσύνη, την συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα.

Ενδυνάμωση

 

Δοκιμάζουμε καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας για να γίνουν τα “δύσκολα” πιο εύκολα κατανοητά. 

 

Μοιραζόμαστε μεθόδους και εργαλεία για να αναπτύξουμε περισσότερες δυνατότητες. Δημιουργούμε δομές και προγράμματα για την διάχυση της γνώσης.

Networking

 

Οικοδομούμε συνεργασίες με σεβασμό, προσήλωση σε κοινές αξίες και ανοιχτότητα.

Φτιάχνουμε πεδία συνάντησης και σημεία διαλόγου. 

 

Γινόμαστε κόμβος συνεργιών με ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού, φέρνοντας στην Ελλάδα τη διεθνή συζήτηση και προωθώντας τη συζήτηση για την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Οικονομική Δικαιοσύνη

Ένα Νέο Παράδειγμα

130 μεταβλητές

1659 συμμετέχοντες/συμμετέχουσες

504 σελίδες

Τι πιστεύουμε για την οικονομία μετά την πανδημία;

 

Ποιες είναι οι αντιλήψεις των πολιτών για την οικονομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, τις αξίες, τις ιδεολογίες, τους θεσμούς, το κράτος; 

 

Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία αυτές τις αντιλήψεις; 

 

Ποιο είναι το αποτύπωμα των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών στην κοινωνική συνείδηση; 

 

Αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει η ποσοτική έρευνα του Eteron.

Συντελεστές/τριες: 

Γεράσιμος Μοσχονάς

Πέτρος Ιωαννίδης

Δημήτρης Παπαδημητρίου

Ξένια Χρυσοχόου

Σωτηρία Θεοδωροπούλου

Ένας Σύγχρονος Φόρος Υπερκερδών

Το Eteron σύναψε συνεργασία με το European Tax Observatory, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο του Paris School of Economics με διευθυντή τον Gabriel Zucman, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς σε ζητήματα φορολογίας παγκοσμίως και στενό συνεργάτη του Thomas Piketty.

 

Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας, το Eteron δημοσίευσε το κείμενο εργασίας “Ένας Σύγχρονος Φόρος Υπερκερδών” της ερευνητικής ομάδας του EU Tax Observatory, που αποτελείται από τις/τους Gabriel Zucman, Bluebery Planterose, Carlos Oliveira και Manon François.

Έρευνα EU Tax Observatory & Eteron

Για το δικαίωμα στην οικονομικά προσιτή ενοικιαζόμενη κατοικία

Εστιάζει στην επισφάλεια στον ενοικιαζόμενο στεγαστικό τομέα στην Ελλάδα.

Αξιοποιώντας τις πολλαπλές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης σε πόλεις και χώρες ανά την Ευρώπη, διατυπώνει προτάσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και πολιτικά αιτήματα.

 

Κάποιες από αυτές είναι πιο άμεσα εφαρμόσιμες ενώ άλλες πιο μακροπρόθεσμες, ωστόσο λειτουργούν συμπληρωματικά, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα δράσεων που στοχεύουν στη σταδιακή ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, μηχανισμών και εργαλείων πολιτικής που θα εξασφαλίσουν μια οικονομικά προσιτή και ασφαλή ενοικιαζόμενη κατοικία στην Ελλάδα.

Στόχος

Να αποτελέσει πηγή γνώσης και πλαισίωσης αιτημάτων για το δικαίωμα στην κατοικία και τη διεκδίκηση πολιτικών για τον ενοικιαζόμενο τομέα, ενεργοποιώντας έτσι την πολιτική βούληση και κινητοποιώντας την κοινωνία των πολιτών.

Ερευνητική Ομάδα:

Δήμητρα Σιατίτσα

Στεφανία Γυφτοπούλου

Δημήτρης Μπαλαμπανίδης

Εύα Παπατζανή

΄Ερευνα ETERON

Η Gen Z στην Ελλάδα διεκδικεί τη δική της φωνή

Ποιες είναι οι απόψεις των νέων έως και 25 ετών για ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την τελευταία διετία; 

 

Ποια ΜΚΔ χρησιμοποιούν περισσότερο; 

 

Ποιες πηγές ενημέρωσης επιλέγουν και πώς διαμορφώνουν την πολιτική τους άποψη; 

 

Τι πιστεύουν για την παραπληροφόρηση και πόσο εύκολα πέφτουν θύματα ψευδών ειδήσεων; 

 

Σκοπεύουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές; 

 

Αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να απαντήσει η ποσοτική έρευνα του Eteron. 

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην Ελλάδα που αναδεικνύει αυτή τη θεματολογία εστιάζοντας αποκλειστικά στην ηλικιακή κατηγορία 16 – 25 ετών, τη Generation Ζ ή Gen Z όπως, εν συντομία, ονομάζεται.

΄Ερευνα ETERON

Υποκλοπές και Απόρρητο: Θεσμικό Πλαίσιο και Προτάσεις Πολιτικής

Όταν αποκαλύφθηκαν οι παρακολουθήσεις πολιτικών και δημοσιογράφων, το ζήτημα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών βρέθηκε στο προσκήνιο. Η προστασία αυτή πρέπει να ισχύει όχι μόνο εναντίον παράνομων λογισμικών παρακολούθησης, αλλά και εναντίον όλων των νόμιμων υποκλοπών. Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μέσω του δημόσιου διαλόγου εντοπίστηκαν πολλές ελλείψεις στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο. Η απόφαση της κυβέρνησης να θεσπίσει νέα σχετική νομοθεσία αποτελεί, σε κάποιο βαθμό, μια επιβεβαίωση των ενστάσεων που διατυπώθηκαν.

 

Η μελέτη του καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, Δημήτρη Τσαραπατσάνη, αναλύει διεξοδικά τόσο το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις στοχευμένες παραβιάσεις του απορρήτου των επικοινωνιών, όσο και τις νέες ρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, κάνοντας τις απαραίτητες συγκρίσεις με τη Γαλλία. 

 

Επίσης, εξετάζει κριτικά το ιδεολογικό πλαίσιο της επιστημονικής και πολιτικής συζήτησης για το θέμα. Τέλος, διατυπώνει εννέα συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμικές αλλαγές προς μια πιο αποτελεσματική προστασία της ιδιωτικότητας.

Πολιτική Cookies