Όψεις: Γαλλικές εκλογές

Κλείσιμο
Εισαγωγικά
17.05.2022

Γιατί οι γαλλικές εκλογές έχουν σημασία για μας

Από μια σκοπιά, οι γαλλικές εκλογές δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Κι αυτό γιατί:

  • Η εξωτερική πολιτική μιας μεγάλης πυρηνικής δύναμης όπως η Γαλλία, είναι λίγο-πολύ σταθερή, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνησή της.
  • Η Γαλλία από οικονομική, πολιτική και στρατιωτική άποψη μοιάζει να βρίσκεται στους αντίποδες της Ελλάδας. Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώτη δε από στρατιωτικής άποψης), η οποία έχει μείζονα συμβολή στον καθορισμό της ευρωπαϊκής πορείας και επηρεάζει τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Η γαλλική κοινωνία λόγω του μεγέθους, της σύνθεσης της και του ιστορικού παρελθόντος της μοιάζει πολύ διαφορετική από την ελληνική.
  • Το προεδρικό σύστημα της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας λίγα κοινά έχει με την προεδρευόμενη κοινοβουλευτικη Δημοκρατία της Ελλάδας.

Από μια άλλη σκοπιά όμως, γενικά το τι συμβαίνει στη Γαλλία και ειδικά το τι συνέβη στις γαλλικές εκλογές έχουν σημασία για εμάς και μάλιστα μεγάλη.

  • Η πορεία μιας χώρας που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, επηρεάζει άμεσα και τα ελληνικά πράγματα.
  • Η Γαλλία παραμένει σταθερά μια χώρα αναφοράς για την ελληνική πνευματική και πολιτική ζωή. Στον ελληνικό δημόσιο διάλογο η πολιτεία των Μαρκόν, Λεπέν και Μελανσόν αντιμετωπίζεται ως ζήτημα που άπτεται άμεσα των εσωτερικων πολιτικών πραγμάτων.
  • Παρά τις μεγάλες διαφορές των δύο κοινωνιών, σε αρκετά πεδία όσα συμβαίνουν στη Γαλλία προοιωνίζονται μελλοντικά ελληνικά κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η άνοδος της Ακροδεξιάς.

Αποφασίσαμε λοιπόν να αφιερώσουμε τις Όψεις Μαΐου, το μηνιαίο αφιέρωμα του Eteron, στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, θεωρώντας ότι το ζήτημα ενδιαφέρει άμεσα το ελληνικό κοινό. Βασική φιλοδοξία του αρχικού σχεδιασμού μας ήταν να εμβαθύνουμε τόσο στην εκλογική κοινωνιολογία των αποτελεσμάτων, όσο και στον απολογισμό της στρατηγικής των υποψηφίων και των κομμάτων. Θελήσαμε επίσης να πάμε ένα βήμα παραπέρα τη συζήτηση, επιχειρώντας να διερευνήσουμε τι σηματοδοτούν τα εκλογικά αποτελέσματα για τις κοινωνικές μεταβολές. Δεν είναι μόνο ζήτημα το τι ψηφίζει η κοινωνία αλλά και το ποια ακριβώς είναι αυτή η κοινωνία.

Ενώ η προετοιμασία των Όψεων Μαΐου είχε ξεκινήσει, ήρθε η είδηση της ενωτικής καθόδου της Γαλλικής Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές της 12η Ιουνίου, υπό την Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση του Ζαν Λυκ Μελανσόν. Η απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη συνιστά τομή για τα γαλλικά πολιτικά πράγματα και μεταβάλλει άρδην το πλαίσιο για τις επερχόμενες κάλπες. Φωτίζει δε, με διαφορετικό τρόπο τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Κατα συνέπεια, το αφιέρωμα του Eteron, εμπλουτίστηκε. Δεν πρόκειται μόνο για τον απολογισμό όσων συνέβησαν, αλλά και για ένα πρώτο βλέμμα σε όσα θα συμβούν.

Πολιτική Cookies