EVENTS

Κλείσιμο
19.06.2024
18:30

Το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου (ΕΙΒ) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Eteron διοργανώνει την "Τετάρτη του Βιβλίου".


Eteron (Λεωκορίου 38-40, Αθήνα)

Τετάρτη του Βιβλίου #4

Τετάρτη του Βιβλίου #4 // Γαλλική πολιτιστική διπλωματία και βιβλίο. Η εφαρμογή της στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1920-1960

Η Γαλλία, μέσω ορισμένων δυναμικών συλλογικών φορέων όπως η Alliance Française, αλλά, κυρίως, μέσω των κρατικών οργανισμών που ιδρύθηκαν μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, άσκησε μία συστηματική και ευρεία πολιτιστική διπλωματία. Η διάδοση του γαλλικού βιβλίου στο εξωτερικό, προϋπόθεση της οποίας ήταν η διεύρυνση της γαλλομάθειας, αποτέλεσε έναν από τους βασικούς άξονες της πολιτικής εκείνης που στόχευε στη διατήρηση και την ενίσχυση της γαλλικής πολιτιστικής επιρροής διεθνώς. Οι κρατικοί φορείς, σε συνεργασία με τις επαγγελματικές ενώσεις των εκδοτών, συντόνισαν τις προσπάθειές τους προκειμένου οι γαλλικές εκδόσεις να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση της γαλλοφωνίας και γαλλοφιλίας.
Θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε η παραπάνω πολιτική στην Ελλάδα εστιάζοντας στις δυσκολίες που επηρέασαν τη διακίνηση του γαλλικού βιβλίου, κατά το πρώτο ήμισυ του εικοστού αιώνα, αλλά και τους θεσμούς που ενίσχυσαν την παρουσία του.

Η Αριστέα Κομνηνέλλη είναι μεταφράστρια δοκιμίου, λογοτεχνίας και παιδικού βιβλίου. Εκπονεί, στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Το εισαγόμενο γαλλικό βιβλίο στην Ελλάδα τον εικοστό αιώνα».

Το Εργαστήριο Ιστορίας του Βιβλίου (ΕΙΒ) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ) μελετά τους πολλαπλούς ρόλους του βιβλίου ως δίαυλο επικοινωνίας, πολιτισμικό αγαθό, υλικό αντικείμενο, εμπορική αξία, φορέα γνώσης και πηγή ευχαρίστησης. Ενδιαφέρεται για τη δημιουργική πλευρά της συγγραφής αλλά και για τις συνθήκες παραγωγής και διακίνησης του βιβλίου, τις πολιτικές χρήσεις του, την οικονομική του λειτουργία, το ψηφιακό του μέλλον.

Σε αυτό το ευρύ διεπιστημονικό πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό να αναδειχθεί και να στηριχθεί η πρωτογενής έρευνα και να διασωθούν τεκμήρια και αρχεία για τα οποία δεν υπάρχει οργανωμένη μέριμνα καταγραφής και συντήρησης. Προσβλέπουμε σε συνεργασίες μεταξύ ερευνητών του βιβλίου από διάφορες γνωστικές περιοχές με στόχο να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή γνώσεων και ερωτημάτων, τη διάχυση των πορισμάτων της έρευνας και τη συγκρότηση ενός διακριτού ερευνητικού πεδίου γύρω από την ιστορία και τη δυναμική του βιβλίου.

Στον κύκλο συναντήσεων, που θα γίνονται μία Τετάρτη κάθε μήνα στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) στις 18:30, νέοι ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες θα πάρουν τον λόγο για να παρουσιάσουν τις δικές τους προσεγγίσεις του βιβλίου σε διάφορες ιστορικές περιόδους και από ποικίλες αφετηρίες και αφορμές. Οι συναντήσεις είναι ανοικτές στους ερευνητές, τους επαγγελματίες του βιβλίου, και σε κάθε βιβλιόφιλο και φιλαναγνώστη που ενδιαφέρεται να τις παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στις συζητήσεις μας.

Πολιτική Cookies