PROJECT: Ενοίκια στα Ύψη

EVENTS

Κλείσιμο
13.12.2022 - 14.12.2022

Τρίτη 13.12
Προβολές ντοκιμαντέρ
17.00-18.30 “Rent Rebels”
19.30-21.00 “Push”

Τετάρτη 14.12
Προσέλευση κοινού 17.30
18.00-18.50 “Αγορά ακινήτων και κοινωνικές επιπτώσεις”
19.00-20.30 “Αναζητώντας απαντήσεις στη στεγαστική κρίση”


Γραφεία Eteron, Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή, Αθήνα

Facebook Event
ενοίκια κατοικία

Εκδήλωση: Ενοίκια – Κατοικία – Πολιτικές

UPDATE 13/12 : Οι σημερινές προγραμματισμένες προβολές ντοκιμαντέρ, που θα ξεκινούσαν το διήμερο του Eteron για τη στέγαση, ακυρώνονται, εξαιτίας της είδησης του θανάτου του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη από πυροβολισμό αστυνομικού στο κεφάλι και της διεξαγωγής πορείας ενάντια στην αστυνομική βία την ίδια ώρα (στις 19:00) στα Προπύλαια.The Roof is on Fire | Ενοίκια – Κατοικία – Πολιτικές

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου το Eteron διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων για το ζήτημα της στέγασης στα γραφεία του (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή, Αθήνα) με τίτλο “The roof is on fire – Ενοίκια – Κατοικία – Πολιτικές” με προβολές ντοκιμαντέρ, παρεμβάσεις και συζητήσεις ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στόχος είναι να φωτιστούν καίριες πτυχές του ζητήματος, να συνδεθεί το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα με διεθνείς και ευρωπαϊκές τάσεις και να συζητηθούν προτάσεις πολιτικής.

Από την αρχή του έτους στο πλαίσιο του project “Ενοίκια στα Ύψη” το Eteron έχει αναδείξει ότι το πρόβλημα των ενοικίων στην Ελλάδα δεν είναι συγκυριακό, αλλά διαρθρωτικό και απαιτεί την ενεργοποίηση τόσο της πολιτικής βούλησης, όσο και της κοινωνίας των πολιτών.

Προς την κατεύθυνση έχουν δημοσιευτεί αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής για τον ενοικιαζόμενο τομέα στην Ελλάδα, έχει αποτυπωθεί μέσω ποσοτικής έρευνας πώς βιώνουν οι ενοικιαστές/στριες τις εντεινόμενες συνθήκες στεγαστικής επισφάλειας που αντιμετωπίζουν, ενώ έχει συμπυκνωθεί μέσα από την ιστοσελίδα “Στέγαση360” η υπάρχουσα επιστημονική έρευνα και πληροφορία γύρω από το θέμα.

ενοίκια κατοικία

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Τρίτη 13.12

Προβολές ντοκιμαντέρ

17.00-18.30 “Rent Rebels”

Ένα καλειδοσκόπιο του αγώνα των ενοικιαστών και ενοικιαστριών στο Βερολίνο ενάντια στον εκτοπισμό τους από τις γειτονιές τους. Από την κατάληψη του Δημαρχείου, μέχρι την κατασκήνωση διαμαρτυρίας στη γειτονιά του Kottbusser Tor, από την οργανωμένη αντίσταση στις εξώσεις μέχρι τις δράσεις ανθρώπων τρίτης ηλικίας για την προστασία του κοινωνικού τους κέντρου, ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας για το δικαίωμα στην πόλη και την κατοικία κάνει δυναμικά την εμφάνισή του.

Ένα ντοκιμαντέρ των Gertrud Schulte Westenberg and Matthias Coers.

Έτος παραγωγής 2014, διάρκεια 78’

Γλώσσα: Γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους.

Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση από τον Γιώργο Θώδο, μέλος της Πρωτοβουλίας για το δικαίωμα στην πόλη Kotti & Co και της Πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα Deutsche Wohnen und Co Enteignen

19.30-21.00 “Push”

Οι τιμές των ακινήτων έχουν χτυπήσει ταβάνι παγκοσμίως. Την ίδια ώρα τα εισοδήματα παραμένουν στάσιμα. Το PUSH φέρνει στο φως το νέο είδος απρόσωπου ιδιοκτήτη κατοικίας, τις ολοένα και λιγότερο φιλόξενες πόλεις και την ολοένα και πιο έντονη κρίση που μας επηρεάζει όλους/όλές. Η ταινία ακολουθεί τη Λειλάνι Φάρχα, την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την προσιτή στέγη, στις προσπάθειες που κάνει, επισκεπτόμενη διάφορες πόλεις του πλανήτη, για να καταλάβει ποιοι/ες είναι αυτοί/ες που εκτοπίζονται από την πόλη τους και γιατί.

Ένα ντοκιμαντέρ των Fredrik Gertten, Margarete Jangård, Janice d’Avila, Iris Ng και Erik Wall Bäfving

Έτος παραγωγής 2019, διάρκεια 91’

Γλώσσα: Αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους

Θα προηγηθεί ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα από την Leilani Farha, πρώην Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Στέγαση και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που πρωταγωνιστεί στην ταινία και θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση από τη Γεωργία Αλεξανδρή, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Χωρικής και Κοινωνικής Έρευνας.

Βρείτε το event page της 1ης ημέρας και στο Facebook.

Τετάρτη 14.12

Προσέλευση κοινού 17.30

18.00-18.50 “Αγορά ακινήτων και κοινωνικές επιπτώσεις”

Συζήτηση για τα οικονομικά δεδομένα και τις τάσεις της κτηματαγοράς στην Ελλάδα, τις αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και τις επιπτώσεις τους στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και το βιοτικό τους επίπεδο, με ομιλητές τους:

  • Θεόδωρο Μητράκο, Διευθυντή-Σύμβουλο & πρώην Υποδιοικητή  Τράπεζας Ελλάδος
  • Βλάση Μισσό, ερευνητή στο ΚΕΠΕ

19.00-20.30 “Αναζητώντας απαντήσεις στη στεγαστική κρίση”

Συζήτηση για τις απαντήσεις που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία στο πρόβλημα της στέγασης, τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της πολιτείας και τον ρόλο των κινημάτων/οργανώσεων ενοικιαστών στην επίλυση του προβλήματος με τους:

  • Αθηνά Αραμπατζή, μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΕΛΙΔΕΚ, ΑΠΘ στην Κοινωνική Αστική Γεωγραφία
  • Θωμά Μαλούτα, ομότιμος Καθηγητής στο Χαροκόπειο, τμήμα Γεωγραφίας
  • Εύα Μπεταβατζή, μέλος της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Δράσης για τα δικαιώματα στη στέγαση και την πόλη, EAC
  • Δήμητρα Σιατίτσα, Δρ. αρχιτεκτονικής – πολεοδομίας, ερευνήτρια σε θέματα κατοικίας και πόλης

Θα συντονίσει ο Γιώργος Λιάλιος, δημοσιογράφος στην εφημερίδα Καθημερινή με ειδίκευση σε περιβαλλοντικά, πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα.

Βρείτε το event page της 2ης ημέρας και στο Facebook.

ενοίκια κατοικία

Πολιτική Cookies