Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα
Η μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής. Η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για τη συζήτηση αυτή, αμφισβητώντας δόγματα και επερωτώντας μονοδρόμους.
Το project Οικονομική Δικαιοσύνη επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να αναλύσει τις τάσεις της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας, να ανιχνεύσει τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται αναφορικά με την οικονομική πολιτική και να διαμορφώσει έναν χώρο διαλόγου για την εναλλακτική οικονομική σκέψη.
Το project ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Επικοινωνία: oikonomiki-dikaiosyni@eteron.org
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα η φορολογία στην Ελλάδα έχει δαιμονοποιηθεί ως το απόλυτο κακό. Στην ουσία πρόκειται για εμπέδωση της νεοφιλελεύθερης αντίληψης ότι οι χαμηλοί φόροι οδηγούν στην ανάπτυξη και την ευημερία. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Η δίκαιη φορολόγηση του πλούτου συνιστά βασική προϋπόθεση όχι μόνο για την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά για μια ισορροπημένη ανάπτυξη προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του περιβάλλοντος.
Είμαστε πολύ χαρούμενες-οι που παρουσιάσαμε στο ελληνικό κοινό την πρόταση του EU Tax Observatory για έναν φόρο στα υπερκέρδη των εταιριών Ενέργειας. Η πρόταση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί με τον συγκεκριμένο φόρο μπορούν να φορολογηθούν τα πραγματικά υπερκέρδη που συνήθως κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους, ώστε να ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία με ένα ποσό ύψους 64,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η συζήτηση που οργανώσαμε την 1η Μαρτίου με τίτλο «Φορολογική Δικαιοσύνη και Ενεργειακή Κρίση» δεν περιορίστηκε στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών Ενέργειας. Επεκτάθηκε σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων της δημοσιονομικής πολιτικής, με προεξάρχον αυτό του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και πάλι τους συμμετέχοντες-ους στη συζήτηση:
Gabriel Zucman, Manon François, Πάνο Κοσμά, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, Ειρήνη Νταή, Αντώνη Παπαγιαννίδη και τη συντονίστρια Νεκταρία Σταμούλη.
Διαβάστε επίσης την έρευνα του EU Tax Observatory και του Eteron με τίτλο «Ένας Σύγχρονος Φόρος Υπερκερδών».