Ως Generation Z (Gen Z) ορίζουμε τη γενιά που ακολουθεί χρονικά τους Millenials και στην οποία εντάσσονται όλα τα άτομα που γεννήθηκαν από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και τις αρχές του 2010.
Στόχος μας είναι να αμφισβητήσουμε γενικευτικούς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στα μέλη αυτής της γενιάς, να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά και τις αντιλήψεις τους και να ενδυναμώσουμε τις φωνές τους.
Το project ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022. Επικοινωνία: gen-z-voice-on@eteron.org
Από την πρώτη δημοσίευσή της τον Μάρτιο του 2022, η έρευνα του Eteron για τη Generation Z έδωσε έμπνευση για σχολιασμό και συζήτηση πάνω σε ένα θέμα που πρόσφατα άρχισε σταδιακά να κερδίζει χώρο στη δημόσια σφαίρα στην Ελλάδα. Όπως συχνά λέμε στο Eteron, «η ζωή μιας έρευνας ξεκινάει αφότου δημοσιευτεί». Για το λόγο αυτό, στη δεύτερη φάση του project «Gen Z Voice On» συνδυάσαμε την έρευνα με πολλαπλές συνέργειες με Ινστιτούτα, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ερευνητές/τριες, καθώς και πρωτοβουλίες συμμετοχής, διάδρασης και συμπαραγωγής γνώσης και υλικού με νέες και νέους.
Ο Αλέξανδρος Μινωτάκης είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας και συνέταξε, μαζί με την Αναστασία Βενετή και τον Σταμάτη Πουλακιδάκο, το ερωτηματολόγιο και το αρχικό report πάνω στα αποτελέσματα της έρευνας. Έχοντας συμμετάσχει, σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης, σε όλες τις συζητήσεις, συναντήσεις και πρωτοβουλίες γύρω από την έρευνα κατά τη δεύτερη φάση του project «Gen Z Voice On», ετοίμασε για λογαριασμό του Eteron την παρούσα έκδοση, συνοψίζοντας συμπεράσματα και εμβαθύνοντας σε δύο θεματικές: τη σχέση της Gen Z με την πολιτική και τη σχέση της Gen Z με τα μέσα επικοινωνίας.
Όπως αναφέρει για τις νέες και τους νέους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και τα εργαστήρια του Eteron: «Φάνηκαν, με μία δημιουργική αμηχανία, να ψάχνουν νέους όρους για να μιλήσουν για την πολιτική, την ιδεολογία και τη δημοσιογραφία. Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποια εμμονή με το “νέο” ή τους νεολογισμούς — είναι ανάγκη να καλυφθούν με σύγχρονο τρόπο ανάγκες και ανησυχίες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κόσμος που τους κληροδοτήθηκε». Στα σημαντικότερα συμπεράσματα του report είναι ότι η Gen Z μπορεί δυνητικά να αποτελέσει μία γενιά που δεν αναστοχάζεται απλώς για τα νέα μέσα αλλά και πράττει για να τα μετασχηματίσει στην κατεύθυνση της διαφάνειας των αλγορίθμων και του εκδημοκρατισμού της δημόσιας σφαίρας.