Η έρευνα του Έτερον Gender Divide σε συνεργασία με το Kings College του Λονδίνου κινείται σε ένα ευρύ φάσμα cis εμφυλης ανάλυσης και cis εμφυλου προνομίου.
Από γενιά σε γενιά από πόλη σε πόλη και από σώμα σε σώμα.
Καθώς διαβάζω τα αποτελέσματα ανά κατηγορία οραματίζομαι στοίβες άπλυτων πιάτων και ασιδέρωτων ρούχων. Λερωμένες πάνες μωρών και κλάματα που διακόπτουν τη νυχτερινή ξεκούραση. Γάμοι, βαφτίσια, τραπέζια και γλέντια με κάθε αφορμή ,όπως η ετεροκανονικότητα συνηθίζει να επιδεικνύει τις «νίκες» της γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να κρύψει τις «ήττες της». Η ομοκανονικότητα και ο ομοεθνικισμός ακολουθούν το παράδειγμα και θεσμικά το κερδίζουν το στοίχημα.
Βλέπω γυναίκες που δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τον εαυτό τους γιατί πρέπει να φροντίσουν όλους τους άλλους. Συνεχίζω μετρώντας πενηντάευρα που αφαιρούνται από συντάξεις και μισθούς της «πείνας» να αλλάζουν χέρια και να επενδύονται σε δίδακτρα, χαρτζιλίκια, ενοίκια, δώρα και βενζίνες. «Αξιοπρεπείς» δουλειές και πτυχία με «αναξιοπρεπείς» μισθούς και καθημερινότητα.
Βλέπω ξανά όλα τα «ξένα» και «οικεία» χέρια που απλώνονται στα λεωφορεία στις σχολικές αίθουσες στις εκκλησίες στα σπίτια συγγενών και φίλων, ακούω όλα τα σεξιστικά αστεία που συνοδεύουν τις αφηγήσεις των θυμάτων. Ειδικότερα στην ερώτηση για την πιθανότητα σεξουαλικης παρενόχλησης ανάμεσα σε cis άντρες και cis γυναίκες και με δεδομένα τα αποτελέσματα παρατηρώ ότι μου λείπει η πηγή της παρενόχλησης . Αν οι cis γυναίκες πιθανώς παρενοχλούνται σεξουαλικά σε ποσοστό 79.5% και οι cis άντρες σε ποσοστό 19.5%, από ποιο φύλο είναι πιθανό να παρενοχλούνται ;
Επαληθεύεται το οξύμωρο σχήμα ότι ενώ οι cis άντρες αρρωσταίνουν συχνότερα από τις cis γυναίκες τελικά οι cis γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, ενώ από την έρευνα προκύπτει ότι απειλούνται καθημερινά. Ζούμε με μια πατριαρχική καπιταλιστική κοινωνία όπου συναναστρεφόμαστε με άντρες φιλάσθενους διευθυντές, συζύγους, μπαμπάδες, παππούδες, γιους και γκόμενους με μεγάλα εισοδήματα και επιχειρηματικό δαιμόνιο.
Επίσης στην ερώτηση για την πιθανότητα σωματικής κακοποίησης ανάμεσα σε cis άντρες και cis γυναίκες τα ποσοστά 79.4% και 18.9% αντίστοιχα έχουν την αναμενόμενη μεγάλη απόκλιση όμως δεν προκύπτει ερευνητικά από ποιο φύλο είναι πιθανό να την δεχτούν.
Παράλληλα στην ερώτηση για το αν θα δεχτούν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου από άγνωστο ή άγνωστη, cis άντρες 31.2 % και cis γυναίκες 66.7% τουλάχιστον εδώ υπήρξε μια διεύρυνση στον/στην πιθανό/πιθανή αποστολέα.
Και αναρωτιέμαι μετά από όλον αυτόν τον ορυμαγδό υποτίμησης, εκμετάλλευσης, απαγόρευσης, καταναγκαστικής εργασίας και στέρησης που προκύπτει από τις σχέσεις των cis ατόμων, ποια είναι η πιθανή «αξιοπρεπής ζωή» που ερευνάται για τα trans άτομα και πως μπορεί να προκύψει από μια και μοναδική ερώτηση; Αν υποθέσουμε ότι στον όρο «σεξουαλική παρενόχληση» μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια περιγραφή, στον όρο «αξιοπρεπής ζωή» υπάρχει αντίστοιχη περιγραφή για την οποία ενημερώθηκαν και συμφώνησαν τα άτομα που απάντησαν στην έρευνα;
Το 69.9% που απάντησε «Διαφωνώ – μάλλον διαφωνώ» και το 17.1% που απάντησε «Συμφωνώ – μάλλον συμφωνώ» ίσως θα έπρεπε να απαντήσουν και μια δεύτερη ερώτηση:
Που οφείλεται η γνώμη τους για την «χαμηλή» η «υψηλή», στατιστικά πάντα, αξιοπρέπεια της ζωής των trans ατόμων στην Ελλάδα και τι αξία έχει αυτό ποσοστό; Γιατί ίσως να είναι υψηλό το ποσοστό του 17.1% τηρουμένων των αναλογιών .Και ίσως μέσα σε αυτό να αντιστοιχεί η περίπτωση της δικής μου «αξιοπρέπειας» .
Η αξιοπρέπεια της ζωής των τρανς ατόμων περιλαμβάνει ότι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση, αναγκάζονται να κάνουν σεξεργασια, δυσκολεύονται να βρουν δουλειά να νοικιάσουν σπίτι και μέσω crowd fundings εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ιατρικά έξοδα, χρέη , έξοδα φυλομετάβασης και νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου. Είναι δύσκολο να έχεις « αξιοπρεπή ζωή» όταν το κράτος σε αναγκάζει να πληρώσεις υπέρογκα ποσά για το δικαστήριο που απαιτείται προκειμένου να αλλάξουν τα στοιχεία στα επίσημα έγγραφα σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό του ατόμου. Απλά για να έχεις σωστή ταυτότητα.
Δεν είμαι σίγουρη για τον ορισμό της αξιοπρεπούς ζωής στην έρευνα και δεν είμαι σίγουρη για την επιλογή της λέξης «αξιοπρέπεια». Προσωπικά πιστεύω πως η αξιοπρέπεια του κάθε ατόμου είναι μια μοναδική αίσθηση αυτοπροσδιορισμού ,όχι απαραίτητα σταθερή αλλά σίγουρα δεν έτερο προσδιορίζεται. Ακόμα και ο όρος «trans» δεν περιλαμβάνει την ομάδα «στόχο» ,δεν αυτοπροσδιορίζονται όλα τα non cis άτομα με τον όρο trans . Μη δυαδικά gender fluid κλπ. Τα trans και μη δυαδικά άτομα δεν είχαν μια «αξιοπρεπή» θέση στην έρευνα Gender Divide και δυστυχώς τα στατιστικά αυτής της ερώτησης ενισχύουν το στίγμα που υφίστανται όχι μόνο τα trans άτομα αλλά ολόκληρη η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.