PROJECT: Rapture

PROJECT: Rapture

Κλείσιμο
Project: Rapture
  • Σχετικά με το project

    Οι ρίζες της ραπ και της χιπ χοπ κουλτούρας εντοπίζονται στα μέσα της δεκαετίας του 70 στις γειτονιές του Μπρονξ και του Χαρλεμ. Γεννιέται στους κόλπους της αφροαμερικάνικης κοινότητας με ισχυρά πολιτικά νοήματα και βιωματικό τόνο. Στην Ελλάδα, η ραπ εμφανίζεται την δεκαετία του ‘80, έχει χαρακτηριστικά ρεύματος υπο-κουλτούρας, έχει συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας, συγκεκριμένη μορφολογία και πολιτισμικές αναφορές.
    Με την πάροδο των χρόνων η ραπ σκηνή άλλαξε αρκετά, χωρίς ωστόσο, να απομακρύνεται εντελώς από τα αρχικά της περιεχόμενα. Την τελευταίο δεκαετία αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα μουσικά είδη ειδικά στη νέα γενιά και συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου ενδιαφέροντος.
    Η παρούσα έρευνα, μακριά από λογικές δαιμονοποίησης ή εξιδανίκευσης, επιδιώκει μια όσο το δυνατόν πιο σφαιρική καταγραφή και κατανόηση της δυναμικής της ραπ μουσικής στη gen z και της επίδρασης που ασκεί στην πολιτικοποίηση της, στη συγκρότηση της ταυτότητας, στη διαμόρφωση θέσεων και αναπαραστάσεων.

  • Ταυτότητα

    Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2025.

    Project Coordinator έιναι η Μαρία Λούκα. maria.louka@eteron.org

  • Συντελεστές/τριες

Rapture: Έρευνα του Eteron για τη Rap μουσική και την GenZ

19.06.2025

Το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή παρουσιάζει την έρευνα Rapture. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2025 σε συνεργασία με την εταιρεία about people. Η έρευνα εξετάζει τη δημοφιλία και την απήχηση της ραπ σκηνής στη GenZ, εστιάζοντας σε παραμέτρους όπως ο βαθμός ταύτισης με τις εμπειρίες των ραπερς και τα πεδία κριτικής, οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις υποκατηγορίες του μουσικού είδους, οι απόψεις για ορισμένα κεντρικά στιχουργικά μοτίβα της ραπ, τα κοινωνικά και πολιτικά νοήματα σε σχέση με το πολιτικό σύστημα, τις κοινωνικές ανισότητες, τις έμφυλες ταυτότητες, την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, τον οπαδισμό. 

Κάποια από τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας:

*Η ραπ μουσική αποτελεί το δεύτερο δημοφιλέστερο μουσικό είδος στη gen z σε ποσοστό 61,5% και το πρώτο δημοφιλέστερο στους άνδρες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας

*Σε συντριπτικό ποσοστό το 79,8% θεωρεί πως η ραπ και η τραπ δεν ανήκουν στο ίδιο μουσικό είδος

*Το 48,3% χαρακτηρίζει υποτιμητικούς για τις γυναίκες τους στίχους της τραπ μουσικής, ενώ για τη ραπ γενικότερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 19%

*Σε ποσοστά 70+% τα άτομα που ακούν ραπ δηλώνουν ότι τους έχει βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τα ζητήματα της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, της διαφθοράς του πολιτικού συστήματος, της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

* Αν οι ακροατές/τριες της ραπ μπορούσαν να αλλάξουν κάτι στη ραπ σκηνή, το 39,1% θα έδινε περισσότερο χώρο στις γυναίκες ράπερ, το 30,6% θα περιόριζε τις αντιπαραθέσεις στα social media και το 26,9% θα ήθελε μεγαλύτερη πολιτική και κοινωνική δραστηριοποίηση των καλλιτεχνών.

Επιστημονικά υπεύθυνος της έρευνας είναι ο Κώστας Σαββόπουλος, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ και ερευνητής της χιπ χοπ κουλτούρας, ο οποίος υπογράφει και το σχετικό report. Project Coordinator από την πλευρά του Eteron είναι η Μαρία Λούκα. 

Δείτε όλα τα ευρήματα της έρευνας εδώ

Πολιτική Cookies