Το FootballON: More Than Goals είναι το πρώτο ερευνητικό πρόγραμμα του Eteron για την ποδοσφαιρική βιομηχανία στην Ελλάδα και τον κόσμο. Διεισδύουμε σε διαφορετικές θεματικές ενότητες και φωτίζουμε πτυχές και διαστάσεις του αθλήματος που βγαίνουν έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, περνούν στην κερκίδα, στο επαγγελματικό, επενδυτικό και ερευνητικό πεδίο, και εισχωρούν στη σφαίρα της καθημερινότητας εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στόχος του προγράμματος είναι να διευρύνουμε το πεδίο αντίληψης του σύγχρονου ποδοσφαίρου και να κατανοήσουμε πως οικοδομείται, που φτάνει, ποιους αφορά, πως μεταλλάσσεται και εξελίσσεται μέσα σε ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.
Το project πραγματοποιείται σε συνεργασία με το AnotherFootball, έναν οργανισμό που οραματίζεται και χτίζει ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο και κόσμο, βασισμένο στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία και τη βιωσιμότητα.
Το ερευνητικό πρόγραμμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2025.
Επικοινωνία: d.rapidis@eteron.org
Tο Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή παρουσιάζει το report της Λήδας Τσενέ με τίτλο “Ποδόσφαιρο Γυναικών ή Γυναικείο Ποδόσφαιρο;”. Πρόκειται για το πρώτο, συγκεντρωτικό ερευνητικό πόνημα του Ινστιτούτου με επίκεντρο το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Η μελέτη της Λήδας Τσενέ, διδάκτορος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού και Project Manager στην οργάνωση Girl Power Greece, εστιάζει στην ανάδειξη κεντρικών πτυχών της συμμετοχής και εκπροσώπησης των γυναικών στο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αλλά και στη δυναμική του αθλήματος μέσα από μια κοινωνικοπολιτική ματιά που θέτει ζητήματα ισότητας και ισοτιμίας.
Πιο συγκεκριμένα, μέσα από έναν συνδυασμό ποσοτικής και ποιοτικής μεθοδολογικής προσέγγισης και την αξιοποίηση ερευνητικών εργαλείων όπως ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις, η μελέτη εστιάζει σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τον τρόπο που γίνεται αντιληπτό το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, ποιες είναι οι απόψεις των αθλητριών για τον χώρο του ποδοσφαίρου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αθλήτριες, το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα και σε ποιο βαθμό αντανακλά τα διεθνή πρότυπα. Ακόμα, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ελλείψεις στο άθλημα, ζητήματα εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και λήψης αποφάσεων σε ποδοσφαιρικές ομάδες και ομοσπονδίες, διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο βιώνουν οι γυναίκες φίλαθλοι τη συμμετοχή τους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, ο μισογυνικός και σεξιστικός λόγος στο γήπεδο, αλλά και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην προβολή των γυναικών στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο.
Στη μελέτη της η Λήδα Τσενέ αξιοποιεί στοιχεία και αποτελέσματα από τρεις ξεχωριστές ποσοτικές έρευνες: οι δύο πρώτες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 30 Ιουνίου-10 Ιουλίου του 2023 με την υποστήριξη της Ierax Analytix σε δείγμα 620 συμπληρωμένων ερωτηματολογίων στο γενικό πληθυσμό (εδώ η πρώτη έρευνα) και σε ακόμη 61 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια αποκλειστικά σε γυναίκες ποδοσφαιρίστριες (εδώ η δεύτερη έρευνα) και δημοσιεύονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης. Η τρίτη κατά σειρά έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 123 γυναικών φιλάθλων την περίοδο 10-20 Φεβρουαρίου 2025 για το ETERON – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή (εδώ η τρίτη έρευνα).
Επίσης, τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης εμπλουτίστηκαν με 10 επιπλέον ποιοτικές συνεντεύξεις σε ποδοσφαιρίστριες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2024-Ιανουαρίου 2025 και με 20 σε βάθος συνεντεύξεις σε γυναίκες δημοσιογράφους, οι οποίες καλύπτουν το ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ. Κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2024-Ιανουάριος 2025 υλοποιήθηκαν ακόμα 15 ποιοτικές συνεντεύξεις σε ένα ετερογενές δείγμα το οποίο περιλαμβάνει προπονητές, προπονήτριες, γυναίκες διοικητικά στελέχη Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΠΑΕ), δημοσιογράφους, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων ποδοσφαιριστριών, νομικών συμβούλων ειδικευμένων σε θέματα αθλητικού δικαίου, γενικών αρχηγών και υπεύθυνων ανάπτυξης ομάδων ποδοσφαίρου γυναικών.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε ποιοτική ανάλυση περιεχομένου σε σώμα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως στο Facebook και το Instagram, οι οποίες είτε αφορούσαν ειδήσεις για το ποδόσφαιρο γυναικών, είτε παράγονταν από γυναίκες που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Σημειώνεται ότι καθ’όλη την περίοδο που καλύπτει η παρούσα μελέτη (Ιούνιος 2023-Φεβρουάριος 2025) διενεργήθηκε δευτερογενής έρευνα με τη συγκέντρωση δεδομένων που περιγράφουν το πεδίο της εμπλοκής και συμμετοχής των γυναικών στο ποδόσφαιρο, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Ολόκληρο το report της Λήδας Τσενέ είναι διαθέσιμο σε μορφη pdf.