TV

Κλείσιμο
εκδήλωση υποκλοπές και απόρρητο
-00:00

Εκδήλωση | Υποκλοπές και Απόρρητο: Θεσμικό Πλαίσιο και Προτάσεις Πολιτικής [Βίντεο]

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν έχουμε πλαίσιο προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών» ανέφερε ο Δημήτρης Τσαραπατσάνης, αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου του York, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Eteron με θέμα “Υποκλοπές και Απόρρητο: Θεσμικό Πλαίσιο και Προτάσεις Πολιτικής”. 

Με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ινστιτούτου χθες στην ΕΣΗΕΑ. Ο Δημήτρης Τσαραπατσάνης αναφέρθηκε στη μεθοδολογία που χρησιμοποίησε στην έρευνά του, αναφέρθηκε στη σημασία της νομικής απροσδιοριστίας του ορισμού της εθνικής ασφάλειας και στη διάκριση μεταξύ εφαρμοστέου και εφαρμοζόμενου δικαίου, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής για την μεταρρύθμιση του ισχύοντος πλαισίου.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο διευθυντής του Eteron Γαβριήλ Σακελλαρίδης σημείωσε πως αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη και αν δεν υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία  στο ζήτημα των υποκλοπών, τότε η υπόθεση θα διαιωνίζεται και η βαριά της σκιά θα επικαθεται στο δημόσιο βίο. Τόνισε επίσης οτι αν δεν βρεθούν οι υπεύθυνοι και δεν καταστραφούν τα στοιχεία από τις υποκλοπές, τότε το πολιτικό προσωπικό, δημοσιογράφοι αλλά και άλλοι θα μπορούν να εκβιάζονται και το πολιτικο σύστημα να βρίσκεται σε ομηρία από «άγνωστα» κέντρα για πολύ καιρό. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κοινή γνώμη στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται πολύ για το θέμα και επιδεικνύει υγιή δημοκρατικά αντανακλαστικά, παρά τα αφηγήματα για το αντίθετο. 

Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης, μίλησε για βαθιά αναγνώριση του έργου που έχει κάνει η ΑΔΑΕ σε ένα περιβάλλον εχθρικό. «Χάρη στην ΑΔΑΕ αποκαλύφθηκε  το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, παρά τα πενιχρά της μέσα. Η ΑΔΑΕ διέσωσε την τιμή της ελληνικής δημοκρατίας, λειτουργώντας ως το μοναδικό θεσμικό αντίβαρο», ανέφερε. 

Τέλος, η Δρ Αικατερίνα Παπανικολάου από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) τόνισε πως με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει υπάρξει ένας σημαντικός βιβλιογραφικός πλούτος που αφορά το αρ. 19 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το επικοινωνιακό απόρρητο, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της συμβολής της μελέτης του Δ. Τσαραπατσάνη για το θέμα. Ως προς το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, εξέφρασε την αγωνία της ότι οι εισαγγελείς δεν θα έχουν την υποχρέωση αιτιολόγησης της απόφασης τους για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των πολιτών.

Διαβάστε περισσότερα για το project του Eteron “Project Απόρρητο Υποκλοπές – Προσωπικά Δεδομένα – Δημοκρατία”.

Πολιτική Cookies