Eίμαστε βαθιά συντετριμμένες/οι από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας. Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και τα μάτια μας στις επιχειρήσεις διάσωσης. Χρειάζεται να ερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθεί δικαιοσύνη.
Η σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Eteron με το EU Tax Observatory θα γίνει κανονικά, με δεδομένο ότι έχουν έρθει ομιλητές από το εξωτερικό που δεν μπορούν να παραστούν άλλη μέρα.
Η άνοδος των τιμών ενέργειας, η αύξηση στις δαπάνες θέρμανσης και ηλεκτρισμού για τους κατοίκους της ΕΕ αλλά και η αύξηση του κόστους εισροών για τις επιχειρήσεις αποτελούν πλέον ευρωπαϊκή καθημερινότητα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και ο πόλεμος που ακολούθησε έφεραν αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καταναλωτές/τριες και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν καθημερινά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού που οφείλεται κυρίως στις τιμές της ενέργειας.
Ο πόλεμος, ωστόσο, μετατράπηκε σε ευκαιρία για κάποιες εταιρείες: όσες δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας είδαν τα κέρδη τους και τις τιμές των μετοχών τους να αυξάνονται κατακόρυφα, καθώς αποκόμισαν σημαντικά κέρδη τόσο από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι χώρες της ΕΕ έλαβαν αρχικά μονομερή μέτρα, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 συμφώνησαν να εφαρμόσουν μια κοινή συνεισφορά αλληλεγγύης που θα προκύψει από τα έκτακτα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Η εισφορά αλληλεγγύης θα εφαρμοστεί το 2023 και θα αφορά τα κέρδη του 2022. Η εφαρμογή επαφίεται στα κράτη μέλη, ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις εκάστοτε αντιδράσεις των χωρών. Την ίδια στιγμή υπάρχει αβεβαιότητα για το κατά πόσο θα είναι αποτελεσματική αυτή η εισφορά αλληλεγγύης, τι είδους προβλήματα θα αντιμετωπίσει και πόσα έσοδα θα αποφέρει.
Στο πλαίσιο αυτό, σε μια προσπάθεια απολογισμού της κατάστασης αλλά και συζήτησης για την εισφορά αλληλεγγύης και τις εναλλακτικές πολιτικής, το Eteron και το European Tax Observatory, ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο του Paris School of Economics με διευθυντή τον Gabriel Zucman, έναν από τους κορυφαίους ειδικούς στα ζητήματα φορολογίας παγκοσμίως διοργανώνουν μια υβριδική εκδήλωση την 1η Μαρτίου στην Αθήνα με τίτλο «Φορολογική Δικαιοσύνη και Ενεργειακή Κρίση» – Πώς να φορολογηθούν τα Υπερκέρδη της Ενέργειας.
Η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική διάσταση της συζήτησης, ενώ θα παρουσιαστούν καινοτόμες προτάσεις, όπως ο τρόπος φορολόγησης των υπερκερδών των εταιριών ενέργειας με βάση την αύξηση της κεφαλαιοποίησής τους. Θα περιλαμβάνει μια διαδικτυακή παρέμβαση από τον καθηγητή Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Berkeley και διευθυντή του Eu Tax Observatory, Gabriel Zucman, και την παρουσίαση της μελέτης «Ένας Σύγχρονος Φόρος Υπερκερδών» από την Manon Francois εκ μέρους του Eu Tax Observatory.
Στη συνέχεια, στον χώρο του Eteron, θα ακολουθήσει συζήτηση που θα συμμετέχουν οι:
-Πάνος Κοσμάς, Οικονομικός συντάκτης στην Εφημερίδα των Συντακτών
-Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης
-Ειρήνη Νταή, Οικονομολόγος και Συντονίστρια Ομάδας Κοινωνικής Ανάλυσης του Ινστιτούτου ΕΝΑ
-Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δημοσιογράφος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Economia
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη.